Kivételes dolgot örökölt az európai nők egy része a Neander-völgyiektől

A nők különös receptorokat örökölhettek a Neander-völgyi ősöktől.

Neander-völgyi gén
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Európában három nőből egy a Neander-völgyiek progeszteronreceptorait örökölte a EurekAlert oldalán megjelent új tanulmány szerint.

Igen áldásos hatású receptorok ezek, hiszen nem csak a termékenységet növelik, de csökkentik a vetélés kockázatát és a terhesség első szakaszában a vérzést - derült ki a Karolinska Intézet és a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet közös kutatása során.

Neander-völgyi gének

Az eredmény azt mutatja, hogy tényleg léteznek olyan génváltozatok, amik a Neander-völgyieknek hála, a modern emberekben is megjelennek, és amik jelenleg is kifejtik hatásukat - nyilatkozta Hugo Zebeg, a kutatócsoport egyik tagja.

génvizsgálat  1
Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary

A progeszteron kulcsfontosságú hormon a menstruációs ciklus szabályozásában, a terhesség alatt is nagy szerepe van. A nagy kaliberű kutatásban 450 ezer ember biobankban tárolt genetikai adatát használták fel, amikből 224 ezer nőkhöz tartozott. Az így kinyert információkból kiderült, hogy az európai nők harmada örökölte a Neander-völgyiek jótékony receptorát, mivel a nőktől származó minták 29%-a a gén egy másolatát tartalmazta.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Érdekes módon ezt a típusú Neander-völgyi gént tízszer nagyobb arányban hordozzák nők, mint bármely másikat. Ez a variáns a termékenységre van kedvező hatással. A gén molekuláris szerkezeti vizsgálata során észrevették, hogy ennek köszönhetően több receptor található a nők sejtjeiben, amik érzékelik a progeszteront, ez pedig megvédheti őket a vetéléstől és a várandósság alatti vérzéstől.

12 külső tulajdonság, amit a Neander-völgyi ősöktől örökölhettél

Tulajdonságaiknak azon része, mely előnytelen volt, és a túlélést nehezítette, a természetes szelekció által az évezredek lassú folyásában eltűnt. A megmaradt tulajdonságokat továbbörökítették a Neander-völgyiek.

12 külső tulajdonság, amit a Neander-völgyi ősöktől örökölhettél: az orrodat és a fejformádat is figyeld meg

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük