Meleg vízzel, hálószobával felszerelt barlangban élt a Neander-völgyi ősember - Külön szemétlerakót is üzemeltetett

Az Abric Romani nevű barlang egykor Neander-völgyiek lakhelyéül szolgált: meleg víz és hálószoba is volt benne.

covkep

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki felüt egy ingatlanhirdetésekkel teli oldalt, bizonyos, hogy milliószor modernebb házakat és lakásokat talál, mint amilyen a Neander-völgyiek otthona volt.

Lakhelyük mégis sokban hasonlított a mai emberéhez, mint arra spanyol archeológusok rámutattak: a The Catalan Institute of Human Paleontology and Social Evolution szakértői egy több tízezer éve még lakott barlangban fedeztek fel hihetetlen részleteket.

Meleg víz, hálószoba és szemétgyűjtő is volt

A szóban forgó barlang a Barcelonában található Abric Romani. A hely Neander-völgyi maradványok és egyéb tárgytöredékek jelentős lelőhelye.

Balra a barlang beltere, jobbra a melegítőmélyedés látható.
Balra a barlang beltere, jobbra a melegítőmélyedés látható.

Az intézet szakértői  találtak egy mélyedést a tűzhely közelében, mely valószínűleg vízmelegítésre szolgálhatott. Mivel a tűz a mélyedés mellett lobogott, a felmelegedő kövek idővel átmelegítették a mélyedésbe hordott vizet is.

A kutatók szétnéztek a barlang zegzugaiban is, és az egyes területeken talált tárgyi leletekből kikövetkeztették, melyiket mire használhatták. A húsfeldolgozás helye az a rész lehetett, ahol állati csontokra bukkantak. 

Így mutatják be a Neander-völgyiek élőhelyét a horvát Krapina Múzeumban.
Így mutatják be a Neander-völgyiek élőhelyét a horvát Krapina Múzeumban.

A régészek ebben a barlangban fedeztek fel először Neander-völgyiek hálószobájaként azonosítható helyiséget: egy területen olyan kis számban fordultak elő leletek, hogy minden bizonnyal alvásra használhatták egykor.

Ami a helyiségeket illeti, az archeológusok számára a szemétgyűjtő tehette fel az i-re a pontot: az Abric Romani területén ugyanis egy ilyet is találtak.

Neander-völgyi vonások ma

Sokan ma is hordoznak magukon Neander-völgyi külső tulajdonságokat. A cikk nyolc ilyet sorol.

Ezt is szeretjük