Ezeket a papírokat 5 éven át meg kell őrizniük a munkavállalóknak - A NAV hívta fel a figyelmet
Az adóbevallásokkal kapcsolatban fontos változásokra figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

nav-adóbevallás1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig - közölte az adóhivatal hétfőn az MTI-vel.  

Az szja-bevallási tervezet a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, amit a munkáltatók, kifizetők adatszolgáltatásai alapján állít össze a NAV. Kiemelték, hogy saját adóbevallási tervezetét március 15-étől bárki megnézheti elektronikusan a NAV honlapjáról elérhető eSZJA aloldalon.

Telefonon is kérhető a tervezet postázása

Akinek nincs KAÜ-azonosítója (ügyfélkapu-regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító), adóazonosító jele és születési dátuma megadásával március 16-áig többféle módon kérheti a tervezet postázását. SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon, az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn.

nav-adóbevallás2
Fotó: Christine Schneider / Getty Images Hungary

A tervezet postázása ezenfelül kérhető még a NAV honlapján elérhető webűrlapon, levélben, a NAV honlapjáról letölthető formanyomtatványon (BEVTERVK), valamint telefonon az 1819-es hívószámon vagy az előzetes regisztrációt igénylő ÜCC vonalon, illetve személyesen az ügyfélszolgálatokon. Aki telefonon vagy személyesen szeretne segítséget kérni a NAV-tól a bevallása elkészítéséhez, annak magánál kell tartania a munkáltatói, kifizetői és a kedvezményekről szóló igazolásait - olvasható az adóhivatal közleményében.

A NAV nevében próbálják kicsalni a bankkártyaadatokat: sokan be is dőlnek, hogy adóvisszatérítést kapnak

Sajnos nem ritka, hogy csalók keresik meg az embert telefonon.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük