Így készítsd az újkrumplit, hogy a legfinomabb legyen: a legjobb recepteket is megmutatjuk
Használd ki az újkrumpli szezonját! Most megmutatjuk a legjobb recepteket belőle.
Sokan idegenkednek az újkrumpliból készült ételektől: macerásnak tartják a feldolgozását, a kapargatását, ráadásul az apró krumplihéjjal teli vízbe nyúlkálni nem is feltétlenül vonzó elfoglaltság. Nekik jó hír, hogy semmi szükség erre az időrabló és lehangoló műveletre. Az újkrumpli héja annyira vékony, hogy a szemeket csak alaposan meg kell mosni, és máris felhasználhatod őket.
Ha mégis szükségesnek érzed, a mosogatószivacs durva felével kicsit megkapargathatod, de nem szükséges, hogy teljesen sima legyen a felülete.
Az újkrumpli szezonja
Bár aranyárban már akár április végétől kapható újkrumpli, ha nem szeretnél egy vagyont rákölteni, érdemes megvárni a valódi szezonját, ami június elején kezdődik. Az apró szemű újkrumpli és parázskrumpli ekkor szorítja ki végleg az egyre ráncosabbá váló “öreg krumplit”. Ahogy telnek a hetek, a kis burgonyák mérete egyre nagyobb, a héjuk is egyre vastagabb lesz. Ősszel érkezik el az a pont, amikor már nem is nevezhetők újkrumplinak. Az igazi szezonja tehát a nyár.
Hagyományos fogások újkrumpliból
Újkrumpliból érdemes ugyanazokat a fogásokat is elkészíteni, amelyeket egyébként egész évben fogyasztasz. Kicsit más, frissebb ízük lesz, és nemcsak hogy ugyanolyan jók, hanem sokak szerint még finomabbak is, mint az év többi szakaszában. Mennyei lesz így készítve a paprikás krumpli, a majonézes krumplisaláta, és a kolbászos krumplileves. Mellékszereplőként feldobja az olasz zöldséglevest, vagyis a minestronét és a zsenge karalábélevest is. A tepsis krumpli minden évszakban nagy kedvenc, de a melegebb hónapokban a legfinomabb: az apró szemek ropogósra sülnek a sütőben.
Köretek újkrumpliból
Ha annak idején idegenkedtél a menzai petrezselymes krumplitól, legalább egy esélyt adj a hagyományos elkészítési módjának: újkrumpliból készítve, vajjal összeforgatva te sem fogsz tudni ellenállni neki. Készítheted az újkrumplit gőzölve is, így hamar készen van, és nagyon jól megőrzi a vitamintartalmát. A legtöbben ropogósra sütve szeretik , akár más zöldségekkel együtt készítve is. Igazán finom viszont akkor lesz, ha együtt sütöd a hússal, amivel majd tálalod: jól megy hozzá a kolbász és a fűszeres csirkecomb . Ha valami könnyebbre vágysz, varázsolj belőle krémes salátát snidlinggel és paradicsommal!
Újkrumplis főételek
Sütheted együtt joghurttal és baconnel, gombával és fokhagymás-kapros tejszínnel vagy a kora nyár másik nagy slágerével, a roppanós spárgával is. Zöldséggel megpakolva hamisítatlan, vitamindús rakott krumpli is készülhet belőle.
Mit ne főzz újkrumpliból
Bár az újkrumpli számtalan módon készíthető, és a legtöbb étel csak finomabb lesz tőle, a nedvességtartalma magas, ezért bizonyos fogásokhoz nem javasolt. Ne főzz belőle krumplipürét, és a nudlihoz, gombóchoz, hasonló krumplis gyúrt tésztákhoz sem az igazi, mivel rengeteg lisztet vesz fel. Ha ilyesmit szeretnél készíteni, várd meg, amíg már szárazabb, kevésbé zsenge darabokat árulnak a piacon.
Itt a nyár, használd ki a sokféle friss zöldséget!
Az itt bemutatott vegán fogásokat a húsevők is imádni fogják: frissek, egészségesek, és a többségük kalóriát is alig tartalmaz.
8 isteni, nyári vegán étel, amit a húsevők is imádni fognak: finomak, egészségesek és laktatóak
Nézegess képeket!
ElolvasomKiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- spárga
- spárga leveles tésztában