Ennyiféleképpen süthetsz piskótát: más módon készül a vizes, az olajos és a vajas

Piskótát sokféle módon készíthetsz: az alapreceptet kiegészítheted vízzel, olajjal vagy vajjal, az így összeállított tészták pedig más- és másféle süteményhez lesznek jók.

Vizes, olajos és vajas piskóta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A piskótasütés lényege, hogy a tojásfehérjét külön kell felverni. Az így kapott tojáshab levegősebbé teszi a tésztát, és akár sütőpor nélkül is megnöveli a térfogatát. Alapesetben ahány tojást használsz, annyi evőkanál liszt és cukor kell a tésztába, de ez néha változhat: a liszt egy részét helyettesítheted kakaóporral, vagy ha piskótatekercset sütsz, egy evőkanállal kevesebbet tegyél bele, hogy könnyebben fel tudd csavarni.

Fontos, hogy a tojásfehérjét először egy csipet sóval verd fel, utána adagold csak hozzá a cukrot. Ha a cukorral együtt próbálsz meg habot varázsolni belőle, nem fog sikerülni. Szétválasztáskor figyelj oda, hogy a fehérje közé egy csepp sárgája se kerüljön, mert az szintén elrontja.

Sima piskóta

A legegyszerűbb piskótaalaphoz semmi más nem kell, mint hat tojás, hat evőkanál liszt és hat evőkanál kristálycukor. Ha tekercset sütsz belőle, egy evőkanállal kevesebb lisztet tegyél bele. Készítheted kakaóval, gluténmentesen rizslisztből, vagy gesztenyés-mandulás alappal.

Olajos piskóta

Az olajos piskóta, ahogy a neve is mutatja, néhány evőkanál olajjal készül, így a tészta még lágyabb, levegősebb lesz. Főleg gyümölcsös sütiket érdemes ezzel a módszerrel készíteni, így ajánlott a tésztájába tenni barackot és áfonyát, almát és szedret, de keverhetsz hozzá kókuszreszeléket is, ami csokiöntettel kínálva a gyerekkori ízeket hozza vissza.

Vizes piskóta

A vizes piskóta tésztájába a megszokottnál kevesebb tojás kerül, a masszát pedig forró víz lágyítja, így egészen sima és selymes lesz. A recepten variálhatsz úgy is, ha a víz egy részét narancslével helyettesíted, így különlegesen illatos tekercset állíthatsz össze. Készíthetsz belőle tortát darált mák és dió felhasználásával, ha pedig citrommal ízesíted, fantasztikus, frissítő édességet varázsolhatsz az asztalra.

Vajas piskóta

vajas piskóta az előzőeknél sűrűbb, nehezebb, így tökéletes választás torták készítéséhez, ugyanis elbírja a lapok közé kent, vastag krémréteget is. Ez az alapja a méltán híres bostoni krémtortának, de készíthetsz belőle emeletes diós sütit, fehér csokis tortát, ha pedig szereted a különlegességeket, a japán sajttortát is kipróbálhatod.

(Képek: Getty Images Hungary)

Álomfinom torták házilag

Megjött a kedved a tortasütéshez? Ebből a gyűjteményből bátran válogathatsz a finom és gyönyörű sütik közül.

8 mutatós, álomfinom torta házilag: az Eszterházytól a lúdlábig

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük