Így készítheted el a zöld és a fehér spárgát a legfinomabbra: van különbség a kettő között

Végre itt a spárga szezonja! A zöld és a fehér típus más-más ételekhez jó. Ezekkel a módszerekkel készítheted el őket a legfinomabbra.

Fehér és zöld spárga elkészítése receptekkel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A spárga vitamindús, kalóriaszegény, és egyszerűen elkészíthető. Magyarországon az igazi szezonja nagyjából egy hónapig tart, május elejétől június elejéig. 

Ha meg szeretnél szabadulni néhány kilótól, mindenképpen illeszd be gyakran az étrendedbe, mert tíz dekája alig húsz kalóriát tartalmaz! A zsír- és szénhidráttartalma is elhanyagolható, viszont tele van rostokkal, és az emésztésnek is jót tesz.

Így vásárold és készítsd elő a spárgát

Először is döntsd el, milyen típusú ételt szeretnél készíteni. A fehér és a zöld spárga ízre különbözik egymástól, és nem is ugyanazokhoz a fogásokhoz szoktuk felhasználni őket.

Válassz jó minőségű, friss spárgát! Színre legyen élénkzöld vagy halványsárga, ha pedig a szárát benyomod, eresszen friss illatú levet. Ha a lé savanykás szagú, ne vedd meg. Hasonlóan ne vásárolj olyan növényt se, amelynek a szára fonnyadt, gumiszerű: ez annak a jele, hogy már kezd kiszáradni.

A megvásárolt spárgát maximum egy-két napig tárold egy vízzel teli pohárba állítva. A fehéret elkészítés előtt mindig hámozd meg, a zöldet nem kötelező, legfeljebb az alján. A spárga legízletesebb része a feje, lentebb már néha enyhe kesernyés mellékíze van. A fás részeit vágd le, és dobd ki. A zöldséget jól mosd át, akár vízben is érdemes kicsit áztatni, mert a fején könnyen megtapad a homok.

A zöld és a fehér spárga elkészítése receptekkel

A legfinomabb ételek zöld spárgából

A zöld spárgát főleg párolva érdemes elkészíteni. Ha önmagában használod fel, són kívül semmi egyéb ízesítést nem igényel. Dobhatod tepsibe, hogy kolbász szaftjában puhuljon, sütheted omlettbe, vagy egyik fő alkotóeleme lehet a tabbouleh nevű frissítő bulgursalátának. Csirkemellel együtt is érdemes elkészíteni. Ínyencek mindenképpen próbálják ki fetával és szárított paradicsommal, ha pedig leveles tésztába csavarod, isteni sós ropogtatnivaló válik belőle.

Ne feledkezz el a télről sem: még most tedd el a fermentált spárgát, amelyet utána csak le kell venni a kamrapolcról, és egész évben kéznél lesz a vitamindús köret!

Így készítsd el a fehér spárgát

A fehér spárgát ritkábban használjuk, pedig érdemes vele is megismerkedni. Készíthetsz belőle fűszeres, tejszínes egytálételt, sonkával és sajttal összerakva ezt is csomagolhatod leveles tésztába, vagy leöntheted vajas-tojásos hollandi mártással. Ha igazán színpompás ebédre vágysz, a zöld és a sárga növényeket kösd egy csokorba, tekerd őket át sonkával, és így told a sütőbe.

Tavasszal itt a roppanós zöldségek szezonja!

Készíts csodás tavaszi fogásokat retekből, újkrumpliból is! Nézd át az alábbi gyönyörű, képes válogatást, és mazsolázd ki belőle a kedvenceidet!

Ezt készítsd retekből, spárgából, újkrumpliból: 8 isteni étel friss, tavaszi zöldségekből

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük