Napon szárított paradicsom fűszeres olívaolajban: a bolti ár töredékéért elkészítheted
A napsütésben érett és szárított paradicsom kiváló alapanyag. Fűszeres olajban eltéve télen is tökéletes, és számtalan módon felhasználhatod.

szaritott-paradicsom-olajban
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár egyik csodája az édes, zamatos, lédús paradicsom, amit fűszeres olajban is eltehetsz télre. Kánikulában érdemes a paradicsomot napon szárítani. A siker egyik titka, hogy jó minőségű olívaolajat használj. Jól jön tésztára, szendvicsre, salátába, és otthon készítve sokkal olcsóbb, mint a bolti. 

Szárított paradicsom olívaolajban

Hozzávalók:

  • 2 kg paradicsom
  • 2 dl olívaolaj
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ág rozmaring
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat alaposan mosd meg, majd törölgesd szárazra. Vágd félbe, a csumájukat távolítsd el éles késsel, a magokat pedig kapard ki. Rendezd a paradicsomokat sütőpapírral bélelt tepsire, sózd meg, majd gézzel vagy szúnyoghálóval, takard le. Rakd napos helyre, és szárítsd körülbelül három napig. Éjszakára vidd be, és akkor is tedd száraz helyre, ha elkezd esni. 
 

Amikor a paradicsomok összeesnek, rendezd sterilizált üvegbe. Tedd hozzá a borsot, a fokhagymát, a rozmaringot, és öntsd le annyi olíva- és napraforgóolajjal, amennyi mindent ellep. Légmentesen zárd le, majd az üveget kicsit ütögesd az asztalhoz. Rakd a hűtőbe egy-két napra, hogy a paradicsom és a fűszerek jól összeérjenek.
Az aszalt paradicsom kiváló tésztafeltét is lehet. Jól jön, ha nem akarsz sokat főzőcskézni. 

Ezt is szeretjük