Szuper kiadós, húsos sárgaborsóleves svéd recept szerint: egy tányértól jóllaksz

A sűrű svéd sárgaborsóleves különlegessége, hogy a fazékban sertéshús is fő.

Svéd sárgaborsóleves

A svéd sárgaborsólevesnek nincs egységes receptje: az étel lényege az, hogy a száraz hüvelyes mellett valamilyen hús is fő a fazékban. Ez lehet bacon, sonka, vagy mint ebben a változatban, sertéskaraj. A borsót előző este alaposan öblítsd át folyó víz alatt, majd áztasd be egy éjszakára. Így bő egy óra alatt megfő.

Svéd sárgaborsóleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 30 dkg sertéskaraj
  • 3 cm gyömbér
  • 2 l alaplé
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A sárgaborsót előző este öblítsd át, és áztasd be. Másnap szűrd le, és most még egyszer át.

Másnap a sertéskarajt vágd nagyobb darabokra. Szórd meg sóval és borssal, és tedd félre egy órára.

A hagymát kevés olajon párold üvegesre. Reszeld bele a gyömbért, kevergesd fél percig, majd add hozzá a sárgaborsót és a fűszeres karajszeleteket. Öntsd fel alaplével, szórd meg sóval, borssal, majorannával és kakukkfűvel. Forrald fel, majd vedd a lángot kicsire, és lefedve gyöngyöztesd 70-80 percig. A közben keletkező habot szedd le. Amikor a borsó teljesen szétfőtt, a hús pedig megpuhult, tálalhatod.

Fűszeres zöldségfasírt csicseriborsóval: tartalmas ebéd húsmentesen

Ez a csicseriborsós zöldségfasírt finom, tartalmas és hús nélkül is garantáltan jóllaksz vele.

Elolvasom

Kép: ALLEKO / Getty Images

Ezt is szeretjük