Elkezdődött a testesebb borok szezonja: mutatunk ötöt, amit érdemes megkóstolni
A hideg idő beköszöntével sem kell lemondani róla: egy minőségi bor a radiátornak dőlve is jól csúszik.
Kicsit sirathatod a nyarat, a jeges fröccsöket és a teraszon ücsörgést, de minden évszaknak megvan a maga szépsége, amit érdemes élvezni. Az október végi hűvös időben pedig legalább újra megjön a kedved, hogy tartalmasabb fehér- és vörösborokat igyál.
Ősszel sem kell lemondanod a kedvenc rozéfröccsödről, ha azt szeretnéd, azonban a tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy ilyenkor már gyakrabban nyúlunk a tradicionális eljárással készült pezsgők, a hordóban érlelt fehérborok és a vörösek polcai felé.
Őszi hangulat
Nemcsak a didergősebb esték, a kardigánok és a sálak miatt, hanem mert az őszi, szezonális fogások is ezeket a borokat kívánják. A piacon színpompás őszi zöldségeket és gyümölcsöket vásárolunk, és a belőlük készülő melengető fogásokhoz is komolyabb borokat és fajtákat választunk.
És ha már ősz és színes levelek, akkor arról se feledkezz meg, hogy ilyenkor igazán nagyszerű ötlet bortúrázni és felkeresni a kedvenc pincészeteidet. Ha végeztek a szürettel, akkor szívesen várnak a gyönyörű balatoni kilátással vagy éppen egy tokaji dűlőtúrával, és ha úgy alakul, az éppen most a pincébe kerülő, erjedő, friss tételekkel.
A legfinomabb őszi borok
Légli Szőlőbirtok és Borászat – Pezsgő Méthode Traditionnelle Brut 2015
A Balaton déli partjáról származó, tradicionális eljárással készülő pezsgő már csak azért is izgalmas, mert furmint és rajnai rizling házasítása. A kirobbanóan citrusos, friss fehér húsú gyümölcsökkel teli pezsgő elegánsan hozza a finom élesztős karaktert, amitől igazi élmény lesz egy őszi estén kibontani.
Ha vendégeket vársz, a füstölt lazacos falatkákhoz vagy karamellizált céklakockás, mozzarellás crostinihez, de keleti fűszerekkel megbolondított töltött tojáshoz is tökéletesen passzol, randihoz pedig egyenesen kötelező.
Babarczi Borászat – Pannonhalmi Chardonnay 2017
Egy chardonnay klasszikus választás, a csavart itt az adja, hogy ez a palack hazánk egyik kevésbé ismert borvidékén, Pannonhalmán készült. A nagy múltú borvidéken a második generáció által vezetett borászat tétele bármelyik korán sötétedő hétköznap estéhez illik, amit fel szeretnél dobni.
Az intenzíven gyümölcsös bor körtés, barackos ízekkel varázsol el, a kerek savak mellé a magasabb alkohol jólesően melenget, és megkívánja, hogy egyél mellé egy tál tejszínes-gombás tésztát vagy egy sült zöldséges, csirkés szendvicset.
Haraszthy Pincészet – Pinot Noir 2016
Az Etyek-Budai borvidék élénk savú, könnyed fajtáiról és a pezsgőiről híres. A csodaszép Haraszthy birtok a kaliforniai szőlészet megalapítójáról, Haraszthy Ágostonról kapta a nevét, aki a tradíciót és a modern technológiát sikeresen ötvözte, ahogy teszik ezt a pincészetnél is.
Ebben a pinot noirban a piros bogyós gyümölcsöket szépen egészítik ki a fahordós érlelés finoman fűszeres aromái. Kortyold magában egy jó könyv vagy a kedvenc sorozatod mellé, ha pedig főzni támadna kedved, akkor kacsamellhez, sült őszi gyökérzöldségekhez vagy brie sajtos, áfonyás melegszendvicshez is jól illik.
Gizella Pince – Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016
A borászat néhány év alatt lett a Tokaji borvidék egyik legismertebb pincészete, amit Szilágyi László a nagymamájáról nevezett el. A borász kiváló dűlőinek egyike a Szil-völgy, amelynek egyedi adottságait igyekszik megmutatni ebben a házasításban.
Ez a kevés palackszámban készült bor igazi ünneppé varázsolja bármelyik napot, amikor kinyitod. Az érett, fehér húsú gyümölcsök, a mézes, édes-fűszeres aromák mellett a frissítő citrusosság és a borvidékre jellemző ásványosság is megjelenik benne. Elegáns, rétegzett bor, kortyold magában!
Bolyki Pincészet – Bolyki & Bolyki Egri Bikavér Superior 2015
Ha Egerből szeretnél bort választani, ne hagyd ki az új generációs egri bikavérek közül Bolyki Jánosét. Egy igazi kőfejtőben található a pincészete, amit érdemes felkeresni, de ha inkább bevackolódnál hétvégére egy palack vörösborral, akkor ismerkedj meg ezzel a házasítással!
Az erdei bogyós gyümölcsök, a meggy és a szilva mellett kávés, hordófűszeres aromákat is érezni, a sűrű, dzsúszos borhoz pedig kifejezetten jól passzol egy erőteljesebb fűszerezésű libacomb, sok-sok sült sajt vagy bármilyen céklás étel.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- kelt tészta
- tepertős pogácsa