Foszlós, libatepertős pogácsa: ha így hajtogatod, szép réteges lesz

A libatepertős pogácsa elkészítése igényel némi időt és türelmet, ám a frissen illatozó süti rögtön el is feledteti a sok munkát.

Libatepertős pogácsa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Libatepertős pogácsa ma már nem készül olyan gyakran, mint nagyanyáink idejében. Ráérős napokon azonban szánd rá magad! Kívül ropogós, a belseje viszont finom puha, és garantáltan napok múlva is az marad. Ne félj a hajtogatástól, csak addig tűnik bonyolultnak, amíg nem fogsz hozzá.

Libatepertős pogácsa

Hozzávalók 40 darabhoz

  • 45 dkg liszt
  • 30 dkg libatepertő
  • 12 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál bor
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, rakd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel körülbelül 10 perc alatt, tehát várd meg, míg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a sót, a borsot, majd morzsold össze a vajjal. Ezt követően készíts a közepébe egy mélyedést, és add hozzá az egyik tojást, a tejfölt, a bort és a megkelt élesztőt. Jól gyúrd össze, ha a tészta elválik a kezedtől és az edény falától, takard le, és meleg helyre téve keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.


A tepertőt ízlés szerint sózd és borsozd meg. Daráld le, vagy késsel vágd apró darabokra. A tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen másfél-két centi vastagra, és kend rá a tepertő felét. Hajtogasd a tésztát először alulról felfelé, majd felülről lefelé. Utána a bal harmadát hajtsd a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig alá, majd keleszd 30 percig. Ismét nyújtsd ki, kend rá a maradék tepertőt, és ismét hajtogasd ugyanabban a sorrendben, mint az előbb. Keleszd újabb 30 percig.

Pihentetést követően a tésztát nyújtsd két centi vastagra, a tetejét késsel rácsozd be, és tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki. Rendezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és a tetejét kend le egy villával felvert tojással. Keleszd még 20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 fokon süsd meg 15-20 perc alatt.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük