Elkezdődött a testesebb borok szezonja: mutatunk ötöt, amit érdemes megkóstolni

A hideg idő beköszöntével sem kell lemondani róla: egy minőségi bor a radiátornak dőlve is jól csúszik.

bor borvidék táj ősz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kicsit sirathatod a nyarat, a jeges fröccsöket és a teraszon ücsörgést, de minden évszaknak megvan a maga szépsége, amit érdemes élvezni. Az október végi hűvös időben pedig legalább újra megjön a kedved, hogy tartalmasabb fehér- és vörösborokat igyál.

Ősszel sem kell lemondanod a kedvenc rozéfröccsödről, ha azt szeretnéd, azonban a tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy ilyenkor már gyakrabban nyúlunk a tradicionális eljárással készült pezsgők, a hordóban érlelt fehérborok és a vörösek polcai felé.

Őszi hangulat

Nemcsak a didergősebb esték, a kardigánok és a sálak miatt, hanem mert az őszi, szezonális fogások is ezeket a borokat kívánják. A piacon színpompás őszi zöldségeket és gyümölcsöket vásárolunk, és a belőlük készülő melengető fogásokhoz is komolyabb borokat és fajtákat választunk.

Légli borok  fotó  Vörös Péter
Fotó: Vörös Péter

És ha már ősz és színes levelek, akkor arról se feledkezz meg, hogy ilyenkor igazán nagyszerű ötlet bortúrázni és felkeresni a kedvenc pincészeteidet. Ha végeztek a szürettel, akkor szívesen várnak a gyönyörű balatoni kilátással vagy éppen egy tokaji dűlőtúrával, és ha úgy alakul, az éppen most a pincébe kerülő, erjedő, friss tételekkel.

A legfinomabb őszi borok

Légli Szőlőbirtok és Borászat – Pezsgő Méthode Traditionnelle Brut 2015

A Balaton déli partjáról származó, tradicionális eljárással készülő pezsgő már csak azért is izgalmas, mert furmint és rajnai rizling házasítása. A kirobbanóan citrusos, friss fehér húsú gyümölcsökkel teli pezsgő elegánsan hozza a finom élesztős karaktert, amitől igazi élmény lesz egy őszi estén kibontani.

Légli hordók
Fotó: Dancsecs Ferenc

Ha vendégeket vársz, a füstölt lazacos falatkákhoz vagy karamellizált céklakockás, mozzarellás crostinihez, de keleti fűszerekkel megbolondított töltött tojáshoz is tökéletesen passzol, randihoz pedig egyenesen kötelező.

Babarczi Borászat – Pannonhalmi Chardonnay 2017

Egy chardonnay klasszikus választás, a csavart itt az adja, hogy ez a palack hazánk egyik kevésbé ismert borvidékén, Pannonhalmán készült. A nagy múltú borvidéken a második generáció által vezetett borászat tétele bármelyik korán sötétedő hétköznap estéhez illik, amit fel szeretnél dobni.

Az intenzíven gyümölcsös bor körtés, barackos ízekkel varázsol el, a kerek savak mellé a magasabb alkohol jólesően melenget, és megkívánja, hogy egyél mellé egy tál tejszínes-gombás tésztát vagy egy sült zöldséges, csirkés szendvicset.

Haraszthy Pincészet – Pinot Noir 2016

Az Etyek-Budai borvidék élénk savú, könnyed fajtáiról és a pezsgőiről híres. A csodaszép Haraszthy birtok a kaliforniai szőlészet megalapítójáról, Haraszthy Ágostonról kapta a nevét, aki a tradíciót és a modern technológiát sikeresen ötvözte, ahogy teszik ezt a pincészetnél is.

Haraszthy pinot noir

Ebben a pinot noirban a piros bogyós gyümölcsöket szépen egészítik ki a fahordós érlelés finoman fűszeres aromái. Kortyold magában egy jó könyv vagy a kedvenc sorozatod mellé, ha pedig főzni támadna kedved, akkor kacsamellhez, sült őszi gyökérzöldségekhez vagy brie sajtos, áfonyás melegszendvicshez is jól illik.

Gizella Pince – Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016

A borászat néhány év alatt lett a Tokaji borvidék egyik legismertebb pincészete, amit Szilágyi László a nagymamájáról nevezett el. A borász kiváló dűlőinek egyike a Szil-völgy, amelynek egyedi adottságait igyekszik megmutatni ebben a házasításban.

Ez a kevés palackszámban készült bor igazi ünneppé varázsolja bármelyik napot, amikor kinyitod. Az érett, fehér húsú gyümölcsök, a mézes, édes-fűszeres aromák mellett a frissítő citrusosság és a borvidékre jellemző ásványosság is megjelenik benne. Elegáns, rétegzett bor, kortyold magában!

Bolyki Pincészet – Bolyki & Bolyki Egri Bikavér Superior 2015

Ha Egerből szeretnél bort választani, ne hagyd ki az új generációs egri bikavérek közül Bolyki Jánosét. Egy igazi kőfejtőben található a pincészete, amit érdemes felkeresni, de ha inkább bevackolódnál hétvégére egy palack vörösborral, akkor ismerkedj meg ezzel a házasítással!

Bolyki János
Fotó: Szabo Bendeguz

Az erdei bogyós gyümölcsök, a meggy és a szilva mellett kávés, hordófűszeres aromákat is érezni, a sűrű, dzsúszos borhoz pedig kifejezetten jól passzol egy erőteljesebb fűszerezésű libacomb, sok-sok sült sajt vagy bármilyen céklás étel.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük