Ropogós marokkói kenyér egyszerű kelt tésztából: mártogatósokhoz is csodás

A kerek, lepényre emlékeztető marokkói kenyér ideális szaftos fogásokhoz és a mártogatósokhoz.

Marokkói kenyér

A marokkói kenyér kívül ropog, és a belseje is durvább állagú, mint amit mi itthon megszoktunk. Ideális arra, amire a helyiek használni szokták: hogy villa helyett ezzel egyék a tagine-okat, salátákat, vagy szétnyitva megtöltsék grillezett hússal. A darabok vastagsága másfél és három centi között változik a pékségtől vagy az adott család szokásaitól függően.

Marokkói kenyér

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 2,5-3 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál szárított élesztő
  • gríz vagy kukoricaliszt a tepsibe
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, keverd el a sóval és a cukorral. A közepében alakíts ki egy mélyedést, és öntsd bele az élesztőt. Adj hozzá fél deci vizet, az ujjaiddal kevergesd, amíg feloldódik, majd fokozatosan önts még két deci vizet hozzá. Dolgozd össze. Amikor összeállt, add hozzá az olajat, és ha szükségesnek érzed, óvatosan még egy kevés vizet. Tíz percig dagaszd, majd takard le, és pihentesd negyedórát. Ezután formázz belőle nyolc darab fél centi vastag lepényt. Egy tepsit szórj meg grízzel vagy kukoricaliszttel, sorakoztasd fel benne a lepényeket, újra takard le, és keleszd egy-másfél órát.

A kelesztési idő leteltével a darabok közepébe szúrj késsel egy-egy kis lyukat, majd told őket 225 fokos sütőbe 20 percre. Akkor jó, ha megkocogtatva a felszínét kongó hangot ad.

Csirkés tortilla gazdagon: gyors ebéd rohanós napokra

A tortilla szépsége annak egyszerűségében rejlik. Ezúttal fűszeres csirkemell és különleges joghurtos-mustáros öntet került bele, amit római saláta, koktélparadicsom és reszelt parmezán sajt koronáz meg.

Elolvasom

Kép: PicturePartners / Getty Images

Ezt is szeretjük