A friss és tökéletes házi pita receptje gyroshoz, húsokhoz, zöldségekhez

Miért ne kínálnád legközelebb a gyrost saját készítésű, friss pitában? Belül levegős lesz, kívül pedig ropogós.

hazi-pita
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pita, vagyis a kelt kenyérlepény leginkább Görög- és Törökországban nagy kedvenc. Amikor kiveszed a sütőből, takard le nedves konyharuhával, hogy a piták puhák maradjanak. Hússal, zöldségekkel megtöltve, szószokkal, tzatzikivel isteni és laktató fogás, de akár hummuszt is mártogathatsz vele.

Házi pita

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2.5 dl víz
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A vizet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot, a sót, az olajat, és morzsold bele az élesztőt. Keverd az átszitált liszthez, és gyúrd össze annyi vízzel, hogy lágy tésztát kapj. Amikor már nem ragad a kezedhez, formázz belőle egy cipót, a tetejére tegyél olajat, takard le, és keleszd egy órán át.

Amikor a tészta a duplájára nő, rakd lisztezett felületre, és oszd nyolc egyenlő részre. Pihentesd még 20 percig, és nyújtsd a tésztát fél centi vastag korongokra. Rendezd forró sütőlapra, és előmelegített sütőben süsd addig, amíg felpúposodik, majd fordítsd meg. A sütési ideje mindössze öt-hat perc. Amikor mindenhol szép piros, vedd ki a sütőből. Amikor langyosra hűl, vágd ketté, és töltsd meg kedved szerint. 
Ha szereted a görög ízeket, akkor a klasszikus görög salátát is készítsd el. 

Ezt is szeretjük