Marhapörkölt bográcsban
A marhapörkölt bográcsban is isteni lesz, sőt így talán a legfinomabb. A kerti főzés közös élmény is egyben.
A kerti összejövetelek csúcspontja a marhapörkölt, egyrészt az íze miatt, másrészt meglehetősen erős közösségépítő voltának köszönhetően: mindenki ért hozzá - vagy legalábbis úgy tudja -, ezért egészen remek viták alakulhatnak ki egy-egy társaságban az igazi marhapörkölt kapcsán.
![](http://static.femina.hu/recept/marhaporkolt_bogracsban/marhaporkolt_bogracsban_2.jpg)
![](http://static.femina.hu/recept/marhaporkolt_bogracsban/marhaporkolt_bogracsban_1.jpg)
Egy jól sikerült marhapörkölt mellé szinte mindegy, hogy mit tálalsz köretnek, azonban a savanyúságot kellő körültekintéssel válaszd ki, nagyon sokat ronthat az összképen, ha rossz minőségűt választasz!
Marhapörkölt bográcsban
Hozzávalók:
- 2,5 kg marhalábszár
- 5 közepes vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 nagy tv paprika
- 3 közepes paradicsom
- 4 dl száraz vörösbor
- 4-5 evőkanálnyi pirospaprika
- 2-3 babérlevél
- 1 púpozott teáskanálnyi kömény
- 30 dkg sertészsír
- só, bors
Elkészítés ideje:
Három óra.
Elkészítés menete:
Nos, a műveletek megkezdése előtt gondoskodj a megfelelő fűtésről, azaz készülj elegendő fával, és rakj olyan tüzet, hogy relatíve állandó hőmérsékletet tudj biztosítani a bogrács alatt - nem kellenek óriási lángok, de az sem jó, ha csak parázs van. Ezután készítsd elő a hozzávalókat: a húst tisztítsd meg, majd kockázd fel, a hagymával tégy ugyanígy, a többi hozzávalót készítsd oda, ahol könnyen eléred majd. A bográcsba dobd be a zsírt, tedd fel az állványra, és kezdődhet a főzés. Amikor már megolvadt a zsír, add hozzá a hagymát, és párold üvegesre.
Miután elérte a megfelelő állapotot, keverd hozzá a húst, hagyd, hogy megpiruljon, majd add hozzá a köményt is, keverd így pár percig, aztán húzd el a bográcsot a tűztől, keverd az egészhez a pirospaprikát, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ne lepje el teljesen. A paprikát és a paradicsomot darabold fel, majd keverd a többiekhez, a babérlevéllel és ízlésednek megfelelő mennyiségű sóval és borssal egyetemben. Ha mindezzel megvagy, már csak a tüzet kell őrizned, illetve a húsos levet gyakran megkeverned. Ha már kezd sűrűsödni, és a hús is elég puha, törd hozzá a fokhagymát, majd körülbelül 20 perccel azelőtt, hogy levennéd a tűzről, mehet mellé a vörösbor is. Miután ez az idő is letelt, kész van a remek fogás.
Könnyű édességek a nehéz fogás után
Ha a főétel eleve megterheli a gyomrodat, jobb, ha olyan desszertet választasz, ami a lehetőségekhez képest kíméli a szervezeted, képgalériánkban ilyen édességeket válogattunk össze.
OLVASD EL EZT IS!
![paprika lead](http://kep.index.hu/1/0/1314/13140/131404/13140428_569632_48f2074b42ecc23fe888371966932d3e_wm.jpg)
- paprika
- paradicsom
Töltött paprika: a nyár kedvence
![nokedli lead](http://kep.index.hu/1/0/1313/13138/131384/13138498_569214_666b5b7fa3cc7cf04c1cab8ed2df2886_wm.jpg)
- tojás
- tészta
Tojásos nokedli
![gombaragu lead](http://kep.index.hu/1/0/1313/13136/131368/13136824_568850_121a5407150f8ef19318d8962f0e67fb_wm.jpg)
- fűszer
- gomba