Ropogós, pikáns lencsefasírt olajszag nélkül: a sütőben is gyorsan elkészül

Nem csak húsból készülhet fasírt, megfelelő fűszerezéssel lencséből is finom és tápláló.

Lencsefasírt sütőben

A lencse vitathatatlanul a téli hónapok sztárja, ilyenkor szinte mindenki fogyaszt egy kevés lencsefőzeléket vagy egy különleges lencsesalátát, mást is lehet azonban készíteni ebből a nagyszerű hüvelyesből, többek közt fasírtot is. Tökéletes főétel lehet vegetáriánusoknak, szinte minden körethez passzol, de egy egyszerű fokhagymás mártogatóssal is mennyei.

Lencsefasírt sütőben

Hozzávalók 4 személyre

  • 20 dkg száraz lencse, ami helyettesíthető 40 dkg konzervvel
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál paprika
  • fél mokkáskanál őrölt kömény
  • fél mokkáskanál bors
  • só ízlés szerint
  • kis csokor petrezselyem, opcionális
  • kevés olaj a sütéshez
  • kevés liszt, opcionális
Recept idők

Elkészítés:

Ha konzervlencsét használsz, csöpögtesd le alaposan, ha szárazat, főzd puhára sós vízben, körülbelül 20-30 perc alatt. Szűrd le, hagyd kihűlni, majd villával vagy botmixerrel törd össze kissé, nem kell teljesen pépesre, jó, ha maradnak benne nagyobb darabok. A sárgarépát pucold meg, reszeld le, keverd a lencséhez, majd add hozzá a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, a tojást és a fűszereket. Adagold hozzá a zsemlemorzsát is, és formázz tetszőleges gombócokat, korongokat, rudakat a masszából. Ha túl lágynak találod, egy kevés lisztet adhatsz hozzá.

 

Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd helyezd rá a fasírtokat. A tetejüket megkenheted vagy bespriccelheted olajjal, hogy jó ropogósak legyenek. 200 fokon süsd a fasírtokat 20 percig, majd fordítsd meg őket, és süsd további 10-15 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

Így készítve lesz igazán finom a fasírt: a mama tanácsait érdemes megfogadni

A darált húsból készült finomság az egész világon ismert, sokan valamilyen körettel fogyasztják, de szendvicsalapanyagnak is remek választás. Hogy tiéd legyen a legfinomabb, elárulunk néhány ősi praktikát, melyeknek köszönhetően díjnyertes fasírtot kínálhatsz szeretteidnek.

Elolvasom

Kép: StockFood / Major, Tanja

Ezt is szeretjük