Hagyományos újévi lencsefőzelék: érdemes előre elkészíteni
Ne ezen múljon az anyagi jólét! A lencsefőzelék újévkor szinte kötelező, ráadásul kolbásszal, mustárral és tejföllel laktató és fenséges.


- Te felismered ezt a KRESZ-táblát? 8 kérdés, amire tudni kell a választ a közlekedésben
- Lovas Rozi ritkán látott férjével: János ilyen jóképű pasi
- Melyik magyar város vasútállomása van a képen? 8 kérdés, ami sokakat zavarba hoz
- Bajban lesz, aki felújít vagy építkezik 2023-ban: erre sokan nem is gondolnak, pedig kellene
- Ez a hét nő viselhet fehéret a pápa előtt - Másoknak tilos ilyenben találkozni vele
Újévkor szinte minden családban kerül lencse az asztalra. A babona szerint minél többet fogyaszt belőle valaki, annál gazdagabb és szerencsésebb lesz. A főzelék laktató és ízletes, főleg, ha valamilyen füstölt finomság is kerül bele. Ha teheted, füstölt hús levében főzd. Ne lepődj meg, a lencse sok folyadékot vesz fel főzés közben. Fontos továbbá, hogy csak a végén dobj hozzá sót, borsot, mert a kolbász és a főzőlé is elég fűszeres. Érdemes előre elkészíteni, ugyanis a főzelék csak finomabb lesz, ha áll egy kicsit.
Újévi lencsefőzelék
Hozzávalók
- 50 dkg lencse
- 1 db vöröshagyma
- 1 szál füstölt kolbász
- 2 db babérlevél
- 2 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 1 evőkanál zsír
- 1 evőkanál mustár
- só
- bors
- 1 teáskanál pirospaprika
Elkészítés:
A lencsét válogasd át, mosd meg, és áztasd valamivel több hideg vízbe, mint amennyi ellepi. Hagyd állni legalább két-három órát, ezt követően pedig ismét öblítsd át.
Rakd egy lábosba a lencsét, tedd hozzá a füstölt kolbászt, a vöröshagymát, öntsd fel annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi, és rakd hozzá a babérleveleket.
Közepes lángon főzd puhára körülbelül 30-40 perc alatt.
A rántáshoz a zsírt olvaszd fel, majd add hozzá a lisztet, és kevergesd addig, amíg zsemleszínű lesz. A tűzről lehúzva rakd hozzá a zúzott fokhagymát, és szórd hozzá a fűszerpaprikát. Tégy hozzá két merőkanállal a főzőléből, és öntsd a lencséhez, közben kevergesd. Ízesítsd mustárral, és az egészet forrald össze. Kóstold meg, ha kell, ízesítsd sóval, borssal. Végül keverd hozzá a tejfölt.
Bár a lencse legtöbbször leves vagy főzelék formájában kerül az ünnepi asztalra, isteni salátát is készíthetsz belőle!
Még több recept