A 8 legfinomabb leveles tésztás étel: a sütitől a húsos fogásig

Bolti leveles tésztából készíthetsz édes és sós süteményeket, vagy burkolhatsz beléjük gyümölcsöt és húst is.

A legfinomabb ételek leveles tésztából
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A boltban kapható leveles tészta az egyik legjobb találmány, ami megkönnyíti a dolgodat a konyhában. Számtalan módon készíthetsz belőle finomabbnál finomabb ételkölteményeket: lehet alapja édes és sós ropogtatnivalóknak, burkolhatsz bele húst és gyümölcsöket is. Készülhet belőle hétköznapi, mindenki által szeretett étel, mint a csokis tekercs vagy a virslis párna, összeállíthatsz belőle különleges francia édességet, ha pedig szűzpecsenyével vagy lazacfilével töltöd meg, a legelegánsabb alkalmakkor is megállja a helyét.

Nem mindig volt ez így, hiszen régen a leveles tészta az egyik legnehezebben elkészíthető ételféleségek közé tartozott. Horváth Ilona híres szakácskönyvében 1960-ban azt írta, hogy "elkészítése nagy gyakorlatot kíván". Hozzátette azonban, hogy mivel olcsó készítményről van szó, nyugodtan lehet vele kísérletezni, nem baj, ha az elején elrontjuk. Ha van kedved, te is megpróbálhatod a tészta házi összeállítását, amit utána le is fagyaszthatsz későbbi felhasználásra.

A legfinomabb ételek leveles tésztából

Kétféle leveles tészta kapható ma az üzletekben: friss és fagyasztott. A fagyasztottat elkészítés előtt ki kell engedni. Erre a legjobb módszer, ha előző nap kicsomagolod, hogy a papírdarabok ne ragadjanak bele, és hagyod, hogy egy éjszaka alatt felolvadjon a hűtőben. Utána lisztezett deszkán nyújtsd ki a kívánt alakúra. A friss leveles tésztával ennyi munka sincs, azt csak le kell tekerni, és már dolgozhatsz is vele.

Klasszikus vendégváró aprósütemény a virslis falatka. Az elkészítése gyerekjáték, és mindenki odalesz érte. Akár tízóraira, uzsonnára is csomagolhatod.
Igazán ünnepi alkalmakra érdemes kínálni ezt a mennyei, leveles tésztába burkolt, krémes spenótos lazacot. Mivel a lazacot az is szeretni szokta, aki amúgy nincs oda a halért, ezzel az étellel az egészségednek is jót teszel.
Téged is megbabonáz a metróaluljáróba leszűrődő csokis tekercsek illata? Házilag is elkészítheted őket, ráadásul finomabbak is lesznek így, mint amit a pékségben kapsz.
Ez a töltött körte mutatós, különleges, mégsem nehéz elkészíteni. A tölteléke édes, mézes dió, a külseje ropogósra sült tészta.
Ha könnyen elkészíthető sós ropogtatnivalóra vágysz, ezeket a sajtos csigákat neked találták ki. Csak töltsd meg őket a sok-sok sajttal, és told a sütőbe.
Hamarosan itt a tavasz, és vele a spárgaszezon. Az egészséges, zöld vagy fehér színű növények sonkával és sajttal feldobva, leveles tésztába burkolva is abbahagyhatatlanok.
A háromkirályok palacsintája eredetileg vízkeresztkor készített francia édesség, de az év bármely szakában elkészítheted. A leveles tészta gazdag, mandulás tölteléket rejt, amelybe még egy szem babot is bele lehet tenni - aki ráharap, az lesz aznap a király.
A Wellington módra készült , vagyis leveles tésztába burkolt, illatos, omlós szűzpecsenye igazán fejedelmi ebéd. Rozmaringgal fűszerezve különösen finom lesz.
Ezt is szeretjük