Így készül a királyok palacsintája: isteni lepény leveles tésztából, mandulás töltelékkel a közepén
A királyok palacsintája francia recept alapján készülő édesség, amelyben a leveles tésztába gazdag mandulás töltelék kerül.

kiralyok palacsintaja
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Galette des Rois, vagyis a háromkirályok palacsintája eredetileg vízkereszt táján készülő francia édesség, de bármikor megsütheted, hiszen nagyon finom desszertről van szó. Lehetőleg friss leveles tésztát vásárolj hozzá. Ha van kedved, rejts el a töltelékben egy szem babot: aki felszeletelés után megtalálja a tányérján, az lesz a király, és akár egy kis papírkoronát is kaphat a fejére. A sziruphoz egy feles pohárban mérd ki a vizet és a cukrot is.

Királyok palacsintája

Hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg darált mandula
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál rum (vagy 2 mokkáskanál rumaroma és 2 evőkanál víz)
  • 2 tekercs leveles tészta
  • 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 mokkáskanál vaníliaaroma
  • 1 bab

A kenéshez

  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tej

A sziruphoz

  • 0.5 dl víz
  • 0.5 dl cukor
  • 1 kávéskanál rum
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverd habosra a vajat, add hozzá a porcukrot, a darált mandulát és kukoricakeményítőt, és robotgéppel keverd simára. Üsd bele a tojásokat, majd az így kapott, sűrű masszához reszeld hozzá a narancshéjat, ízesítsd vaníliaaromával és rummal, és rejtsd el benne a babszemet.


Mindkét darab leveles tésztát vágd egy tortaforma segítségével kör alakúra. Fektesd az egyik lapot sütőpapírral kibélelt tortaformába, és kend meg a mandulás töltelékkel úgy, hogy a szélén körben egy két centi széles sávot szabadon hagysz. Ezt a szabad részt kenőtoll segítségével kend meg vízzel, és így tapaszd rá a másik tésztalapot is. A tojássárgákat keverd el a tejjel, a felével kend meg a torta tetejét, és tedd egy órára a hűtőbe. A pihentetési idő leteltével éles késsel rajzolj szép mintát a tortára, szurkáld meg hústűvel, kend meg a visszamaradt tejes tojással, és told 180 fokra előmelegített sütőbe 35 percre, amíg a teteje aranyszínűre sül.


A sziruphoz egy feles pohárban mérj ki ugyanannyi vizet, mint cukrot, adj hozzá egy kevés rumot, és kevergetve melegítsd addig, amíg a cukor elolvad. Ezzel kend meg a kisült tészta tetejét.
 

Mandulaliszt felhasználásával rengeteg gluténmentes péksüteményt készíthetsz - még pizzatészta alapja is lehet.

Ezt is szeretjük