Lazacfilé krémes, spenótos, tejszínes leveles tésztában: különleges ünnepi főétel
A spenótos, tejszínes, parmezános krémen sült, lazacos batyu tökéletes ünnepi főétel.

cover-lazac
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az angoloknál a hagyományos, klasszikus karácsonyi menü elengedhetetlen gyöngyszeme a különlegesen finom Wellington-bélszín, melynek hosszadalmas elkészítése még a rutinos háziasszonyokat is megizzaszthatja: a marha legnemesebb húsából készült étel fűszeres gombapéppel, omlós tésztába tekerve sül aranyszínűre a sütőben. Könnyebb és jóval gyorsabban elkészíthető változata a lazacból készült Wellington, melyből a gomba ugyan kimarad, de a tejszínes, spenótos, parmezános mártáshoz már sok is lenne. Nálunk nem telhet el ünnep e különleges ízvilágú, fejedelmi főétel nélkül.

Lazacfilé leveles tésztában

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg bőr nélküli lazacszelet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg friss vagy fagyasztott spenót
  • 1 doboz tejszín
  • 35 dkg parmezán sajt
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 darab tojás
  • csipet
  • csipet bors
  • csipet cukor
  • csipet szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Vágj négy egyforma szeletet a lazacfiléből, picit sózd és borsozd, de nem kell belőle túl sok, hogy érvényesüljön a gyönyörű, rózsaszín húsú hal jellegzetes íze. Egy serpenyőbe önts egy kis olívaolajat, majd a lazacszeleteket egyik és másik oldalukra átfordítva, 3-3 percig süsd. Miután kivetted a szeleteket a serpenyőből, tegyél egy szelet vajat hozzá - ha nincs, adj hozzá egy kis olajat. A felaprított vagy lereszelt fokhagymát tedd a felolvasztott vajra a felhevített serpenyőbe, majd mehet bele a spenót. Nagyjából öt perc kell neki, hogy összeessen. Ha nem szereted a spenót jellegzetes, enyhén kesernyés ízét, egy csipet cukorral is ízesítheted a pépet. Keverd bele a reszelt parmezánt, forgasd át, majd a végén öntsd bele a tejszínt, és egy csipet szerecsendióval ízesítsd. Vigyázz, hogy a pép ne legyen túl folyós a végén, mivel kicsoroghat a tésztából, miután beletöltötted.  

A leveles tésztát vedd ki a hűtőből, nyújtsd ki, ennek a közepére kanalazd a tejszínes-spenótos krémet, és kend el egyenletesen. Ügyelj arra, hogy a tészta szélén már ne legyen a pépből, nehogy feláztassa a tésztát. Miután elsimítottad a spenótpépet, egymás mellé tedd rá a lazacszeleteket. Ha nagyobb szeletekkel dolgozol, akkor első körben csak két szelet fér rá kényelmesen, ilyenkor célszerű még egy leveles tésztát kinyújtani, megkenni, és még egy batyut készíteni. A tészta mind a négy oldalát hajtsd rá a halra, majd jól tapaszd össze az oldalait, hogy ne legyenek apró rések közötte. A lazacos tésztabatyut tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend meg a tetejét egy felvert tojással, majd szurkáld meg picit villával a felületét, hogy a felgyülemlett gőz szépen távozzon, és ne repedjen meg a batyu. 190 fokos, előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt aranybarnára sül.

Ezt is szeretjük