Így készül a tökéletes dobostorta

Házilag

A magyarok kedvelt édessége idén ünnepli 125. születésnapját. Ha tudni szeretnéd, hogyan készül a tökéletes dobostorta, olvasd el receptjeinket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Dobos C. József 1885-ben mutatta be a róla elnevezett tortát. Sokan próbálták leutánozni, nem sok sikerrel. Végül 1906-ban adta át a nagyszerű receptet a nagyközönségnek, amit a neves cukrászok a mai napig használnak.

17 csodás desszert

Nézegess képeket!

Elolvasom

A következő tortareceptek más-más nemzetre jellemzőek. Ugyan elkészítésükhöz némi konyhai tapasztalat elengedhetetlen, a végeredmény biztosan megéri fáradozásaidat.

Dobostorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 12 dkg porcukor
  • 12 dkg liszt
  • 6 tojás
  • 3 dkg vaj

Hozzávalók a krémhez:

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 6 tojás
  • 1 rúd vanília

Hozzávalók a mázhoz:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál vaj
  • néhány csepp citromlé

A vajat a porcukorral keverd habosra. Add hozzá a tojássárgákat, szitáld bele a lisztet, és végül óvatosan forgasd bele a kemény habbá vert fehérjét. Sütőpapírból vágj ki hat darab 26 centi átmérőjű korongot. Tedd őket tepsibe, és szépen eloszlatva, arányosan simítsd minden egyes darabra a masszát. Süsd meg őket, és egy 24 centi átmérőjű tortaforma segítségével vágd őket körbe, majd hagyd kihűlni.

A csokoládét reszeld le. A tojásokkal és a porcukorral keverd habosra. Meleg vízbe állítva folyamatosan kevergesd, és hagyd kihűlni. A vajat a vanília kikapart magjával keverd habosra, majd öntsd hozzá az étcsokis masszát. Az első lapot kend meg, és tedd rá a következőt, majd nyomd le egy kicsit. Ezt ismételd egészen addig, amíg a tortalap el nem fogy. Egy lapot tegyél félre, az még később kelleni fog. A maradék krémet kend rá a torta oldalára. Tedd hűtőbe legalább három órára, és hagyd megdermedni.

A vajat, a cukrot és a citromlevet pirítsd meg, és gyorsan kend rá a félretett lapra. Szeleteld fel, mert később már nagyon nehéz lesz, és a szeleteket illeszd a torta tetejére.

Eszterházy-torta

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg darált dió
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál porcukor
  • 1 kiskanál őrölt kávé
  • 1 kiskanál kakaó

Hozzávalók a krémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl fekete kávé

A tojássárgákat a porcukorral keverd habosra. Add hozzá a kávét és a kakaót. A keményre vert fehérjét óvatosan forgasd bele, majd szintén vigyázva a diót is keverd bele. Egy kivajazott, kilisztezett formába öntsd bele, és süsd meg. A tejet a kávéval és a liszttel főzd nagyon sűrűre, majd hagyd kihűlni. A tojássárgákat az olvadt vajjal és a vaníliás cukorral keverd habosra, majd az előző masszába keverd bele.

A megsütött, kihűtött tésztát vágd ketté, és töltsd meg krémmel, majd a külsejét is kend be krémmel. Ízlés szerint díszítsd dióval a tetejét és az oldalát.

Sacher-torta

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg porcukor
  • 8 tojás
  • 1 dkg vaníliás cukor
  • 1 dkg sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez, mázhoz:

  • 30 dkg étcsokis tortabevonó
  • 25 dkg baracklekvár
  • 20 ml rum
  • 2 evőkanál olaj

A csokit törd össze, és olvaszd fel. Keverd össze a vajjal, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a tojássárgákkal. A fehérjéket verd kemény habbá, majd add hozzá a kristálycukrot, és szitáld bele a sütőporos lisztet. A két masszát keverd össze, és kivajazott, lisztezett tortaformában süsd meg. Amikor megsült, és kihűlt, vágd félbe. Keverd össze a baracklekvárt a rummal, és ezzel kend meg a tészta mindkét felét. A tortabevonót gőz felett olvaszd meg, keverd össze az olajjal, majd kend be vele az egész tortát.

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Egyszerű csokitorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 3 dkg kakaópor
  • 3 evőkanál tej
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • tejszínhab
  • málnalekvár

A lisztbe szórd bele a sütőport és a kakaóport. Add hozzá a cukrot, a tojásokat, a vajat és a tejet. Alaposan keverd össze, majd oszd a masszát két részre. Tortaformában süsd meg, és hagyd kihűlni. Az egyiket kend meg málnalekvárral, majd tejszínhabbal, végül illeszd rá a másik lapot. Fordítsd át a másik oldalára, és szórd meg porcukorral ízlésed szerint.

Leadképünk a Not Quite Nigella oldalról származik.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük