Így készül a tökéletes dobostorta
A magyarok kedvelt édessége idén ünnepli 125. születésnapját. Ha tudni szeretnéd, hogyan készül a tökéletes dobostorta, olvasd el receptjeinket!
Dobos C. József 1885-ben mutatta be a róla elnevezett tortát. Sokan próbálták leutánozni, nem sok sikerrel. Végül 1906-ban adta át a nagyszerű receptet a nagyközönségnek, amit a neves cukrászok a mai napig használnak.
A következő tortareceptek más-más nemzetre jellemzőek. Ugyan elkészítésükhöz némi konyhai tapasztalat elengedhetetlen, a végeredmény biztosan megéri fáradozásaidat.
Dobostorta
Hozzávalók a tésztához:
- 12 dkg porcukor
- 12 dkg liszt
- 6 tojás
- 3 dkg vaj
Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 6 tojás
- 1 rúd vanília
Hozzávalók a mázhoz:
- 15 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál vaj
- néhány csepp citromlé
A vajat a porcukorral keverd habosra. Add hozzá a tojássárgákat, szitáld bele a lisztet, és végül óvatosan forgasd bele a kemény habbá vert fehérjét. Sütőpapírból vágj ki hat darab 26 centi átmérőjű korongot. Tedd őket tepsibe, és szépen eloszlatva, arányosan simítsd minden egyes darabra a masszát. Süsd meg őket, és egy 24 centi átmérőjű tortaforma segítségével vágd őket körbe, majd hagyd kihűlni.
A csokoládét reszeld le. A tojásokkal és a porcukorral keverd habosra. Meleg vízbe állítva folyamatosan kevergesd, és hagyd kihűlni. A vajat a vanília kikapart magjával keverd habosra, majd öntsd hozzá az étcsokis masszát. Az első lapot kend meg, és tedd rá a következőt, majd nyomd le egy kicsit. Ezt ismételd egészen addig, amíg a tortalap el nem fogy. Egy lapot tegyél félre, az még később kelleni fog. A maradék krémet kend rá a torta oldalára. Tedd hűtőbe legalább három órára, és hagyd megdermedni.
A vajat, a cukrot és a citromlevet pirítsd meg, és gyorsan kend rá a félretett lapra. Szeleteld fel, mert később már nagyon nehéz lesz, és a szeleteket illeszd a torta tetejére.
Eszterházy-torta
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg darált dió
- 6 tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 1 kiskanál őrölt kávé
- 1 kiskanál kakaó
Hozzávalók a krémhez:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 3 evőkanál liszt
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 dl fekete kávé
A tojássárgákat a porcukorral keverd habosra. Add hozzá a kávét és a kakaót. A keményre vert fehérjét óvatosan forgasd bele, majd szintén vigyázva a diót is keverd bele. Egy kivajazott, kilisztezett formába öntsd bele, és süsd meg. A tejet a kávéval és a liszttel főzd nagyon sűrűre, majd hagyd kihűlni. A tojássárgákat az olvadt vajjal és a vaníliás cukorral keverd habosra, majd az előző masszába keverd bele.
A megsütött, kihűtött tésztát vágd ketté, és töltsd meg krémmel, majd a külsejét is kend be krémmel. Ízlés szerint díszítsd dióval a tetejét és az oldalát.
Sacher-torta
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg étcsokoládé
- 20 dkg vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 15 dkg porcukor
- 8 tojás
- 1 dkg vaníliás cukor
- 1 dkg sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez, mázhoz:
- 30 dkg étcsokis tortabevonó
- 25 dkg baracklekvár
- 20 ml rum
- 2 evőkanál olaj
A csokit törd össze, és olvaszd fel. Keverd össze a vajjal, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a tojássárgákkal. A fehérjéket verd kemény habbá, majd add hozzá a kristálycukrot, és szitáld bele a sütőporos lisztet. A két masszát keverd össze, és kivajazott, lisztezett tortaformában süsd meg. Amikor megsült, és kihűlt, vágd félbe. Keverd össze a baracklekvárt a rummal, és ezzel kend meg a tészta mindkét felét. A tortabevonót gőz felett olvaszd meg, keverd össze az olajjal, majd kend be vele az egész tortát.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Egyszerű csokitorta
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 3 dkg kakaópor
- 3 evőkanál tej
- 2 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez:
- tejszínhab
- málnalekvár
A lisztbe szórd bele a sütőport és a kakaóport. Add hozzá a cukrot, a tojásokat, a vajat és a tejet. Alaposan keverd össze, majd oszd a masszát két részre. Tortaformában süsd meg, és hagyd kihűlni. Az egyiket kend meg málnalekvárral, majd tejszínhabbal, végül illeszd rá a másik lapot. Fordítsd át a másik oldalára, és szórd meg porcukorral ízlésed szerint.
Leadképünk a Not Quite Nigella oldalról származik.
OLVASD EL EZT IS!
- alma
- torta
4 hipergyors almatortarecept
- sütemény
- piskóta