Almás pite gluténmentesen: kétféle lisztből áll a tésztája

A gluténmentes almás pite tésztája kétféle lisztből áll, a tetejét pedig krémesre sült gyümölcs borítja.

Gluténmentes almás pite
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gluténmentes almás pite alapja mandulaliszt és zabliszt keverékéből áll. Ha szigorú diétát követsz, ez utóbbiból válaszd a gluténmentes változatot, amelyet garantáltan nem ért keresztszennyeződés. Ha tejmentes receptet szeretnél, a vajat a tésztában bátran cseréld le kókuszolajra. A tészta morzsalékosabb lesz, mint a hagyományos pitetészta, de semmi gond, csak nyomkodd bele a forma aljába egyenletesen.

Gluténmentes almás pite

Hozzávalók x cm-es formához 23 cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 13.5 dkg mandulaliszt
  • 9 dkg zabliszt
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 3 evőkanál juharszirup
  • 1 csipet
  • vaj a forma kikenéséhez

Az almás részhez:

  • 55 dkg alma (2 nagy vagy 3 közepes)
  • 3 evőkanál juharszirup
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A kétféle lisztet és a sót keverd el egy tálban. Add hozzá az olvasztott vajat és a juharszirupot, és keverd el, hogy a szárazanyagok magukba szívják őket. Nem fog teljesen összeállni, de ez nem baj. Nyomkodd bele a tésztát egy vajjal kikent piteformába. Villával szurkáld meg a felszínét, és told 175 fokos sütőbe 10-12 percre, amíg a széle enyhén barnulni kezd. Ekkor vedd ki a sütőből és tedd félre.

Közben állítsd össze a gyümölcsös részt. Az almát mosd meg. Meghámozhatod vagy rajta is hagyhatod a héját, ahogy jobban szereted. Forgasd össze a citromlével, egy evőkanál juharsziruppal, és szórd meg fahéjjal. Rakd ki vele a pite tetejét. A tál alján maradt citromleves-juharszirupos keveréket tedd félre. Told vissza a sütőbe. 25 perc elteltével a keverékkel locsold meg az almákat, és mehet vissza a sütőbe további 15-20 percre, amíg a gyümölcsszeletek egészen puhára sülnek. Ekkor vedd ki, és még forrón csorgasd rá a maradék két evőkanál juharszirupot. Legalább negyedórát hagyd hűlni, és utána szeleteld.

Isteni kenyérfelfújt aszalt gyümölcsökkel: krémes karamellszósz borítja

Az édes, aszalt gyümölcsökkel felturbózott kenyérfelfújt a szikkadt pékáru vagy megszáradt süti legjobb felhasználása, tökéletes reggeli vagy desszert születik belőle.

Elolvasom

Kép: Gaelle Beller Studio / Getty Images

Ezt is szeretjük