8 szuper, gluténmentes diétába illeszthető recept: süti és palacsinta is van köztük

A gluténmentes étkezés tartogathat kihívásokat, a következő ötletek segítenek az étrend színesítésében.

45472232 3fccf6e117495355518dc59a96678d34 wm
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor valakiről kiderül, hogy lisztérzékenységben, cöliákiában szenved, az egyik első aggodalom, ami felmerül, hogy hogyan fog majd ezután étkezni, mennyi mindenről kell lemondania, ráadásul tartósan.

Ilyenkor a glutén kiiktatására van szükség, ami azt jelenti, hogy a búza minden formája tiltott. A búzafélék azonban hangsúlyos szerepet töltenek be a magyar gasztronómiában, így kifejezetten nehéznek tűnhet a kikerülésük. Szerencsére ma már a boltokban sokféle gluténmentes termékből válogathatnak az érintettek, és jobbnál jobb recepteket is találni, amelyekkel megmaradhat a táplálkozás élvezeti értéke is. 

Gluténmentes ételek

Az autoimmun betegség kiváltója a gabonafélékben lévő fehérje, a glutén egyik komponense, a gliadin. A probléma bármelyik életkorban jelentkezhet, változatos tünetekkel jár, nem csak az emésztésre hat negatívan. Bár egyre többen törekednek a gluténmentes étkezésre, fontos megjegyezni, hogy egészséges embereknél ez nem indokolt, sőt még akár káros is lehet, hiszen sajnos sokszor elsikkadnak más, a kiegyensúlyozott táplálkozásban fontos szempontok, például a rostbevitel. Az ilyen diétán lévőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a zöldségek fogyasztására.

A következőkben gluténmentes étrendbe is illeszthető recepteket mutatunk, amikkel kevésbé érződik majd lemondásokkal telinek a diéta. 

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük