5 szuper sonkavariáció húsvétra
A sonkát sokféleképpen elkészítheted az ünnepi ebédhez. Lehet belőle leves, főétel, sőt, még előétel is. Egyszóval változatosan tálalhatod.
Főtt sonka
Hozzávalók:
- 1 nagy füstölt sonka
- 1 zeller
- 2 répa
- bors
- babérlevél
- 1-2 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
A sonkát tedd hideg vízbe pár órára, hogy a felesleges só kioldódjon belőle. Tedd fel főni a fűszerekkel hideg vízben. 1 óra után tedd hozzá a megtisztított zöldségeket.
Főzd puhára a sonkát. Ha csont van benne, akkor onnan tudod ellenőrizni, hogy ki tudod húzni könnyen a húsból, egyébként pedig hústűvel ellenőrizd. A főzőlében megfőzheted a tojásokat is mellé, de később bableves-alapnak is szuper.
Sült sonka
Hozzávalók:
- 1 nagy bőrös füstölt sonka
- babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy vöröshagyma
- kakukkfűágak
- egész bors
A sonkát áztasd be hideg vízbe legalább 3 órára, majd tedd fel hideg vízbe főni a fűszerekkel. Főzd a forrástól számítva egy órán át, majd pihentesd még a vízben 30 percig. Bőrözd le a sonkát úgy, hogy maradjon egy kis réteg zsír rajta. Vágd be rombusz alakban a sonka felületét, és tűzdeld meg kakukkfűágakkal. Told sütőbe, és közepes lángon süsd meg a sonkát. Ellenőrizd a fent leírt módon, hogy megsült-e, de legalább 1 óra kell neki. Fogyasszátok friss, foszlós kenyérrel, mustárral, tormával és főtt tojással.
Ananászos sonka
Hozzávalók 4-5 személyre:
- 1 darab 2 kg súlyú főtt sonka
- 1 vöröshagyma
- 2 kicsi ananász
- 2 dl narancslé
- egy evőkanál ecet
- olaj
- méz
- bors
Vagdosd be négyzetesen a sonkát. Vigyázz, hogy a vágásokkal ne érj a húsig, csak a bőrt és a zsírt vágd el. Azután kend be az egész sonkát egy kis olajjal, majd készítsd el a páclevet.
Keverd össze egy nagy tálban az apróra vágott hagymát, az egyik feldarabolt, összezúzott ananászt, az ecetet és a mézet. Tedd ebbe a lébe a bevagdosott sonkát, és hagyd pácolódni hideg levegőn 24 órán át, időnként megforgatva.
Melegítsd elő a sütőt alacsony hőfokra. Csöpögtesd le a sonkát, és tedd egy sütőbe a páclé egy részével leöntve. Süsd a sonkát 2 órán keresztül, gyakran locsolgatva a páclével. Ha a sonka túl gyorsan pirul, fedd le alufóliával, és csökkentsd a sütő hőmérsékletét. Szeleteld fel a másik ananászt, majd tedd a sonka mellé a tepsibe. Locsolgasd a páclével a sonkát sütés közben, hogy szép fényes legyen. Ha az ananász megpuhult, akkor kész is.
Sonkaleves
Hozzávalók:
- 6 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 2 csokor petrezselyemzöld
- 1 csokor zsálya
- 15 dkg főtt, füstölt sonka
- 5 dl tej
- 4 dl sonka-főzőlé
- 2 dl fehérbor
- 1 dl tejszín
- őrölt bors
- só
- 1 teáskanál cukor
A vajat olvaszd meg, és pirítsd meg rajta a lisztet. Öntsd fel a tejjel, a sonkalével és a borral, majd forrald fel. A tejszínnel, a borssal, a sóval és a cukorral ízesítsd. A zöldfűszereket mosd meg, rázd le, vágd apróra, és keverd a levesbe, de már ne forrald tovább. A sonkát kockázd fel, és szórd a levesbe. Tűzforrón tálald, és kalácsot kínálj hozzá.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Sonkával töltött tojás
Hozzávalók:
- 10 tojás
- 10 dkg füstölt, főtt sonka
- petrezselyemzöld
- mustár
- só
- bors
A tojásokat főzd keményre, majd vágd félbe, és szedd ki a sárgájukat. Daráld le a sonkát, és ízlés szerint ízesítsd petrezselyemzölddel, mustárral, sóval, borssal. Keverd hozzá az összezúzott sárgáját, és alaposan dolgozd össze. Ezzel töltsd meg a félbevágott tojásokat.
OLVASD EL EZT IS!
- pörkölt
- magyaros
4 isteni pörkölt receptje
- paprika
- krumpli
4 kiadós paprikás krumpli receptje
- répa
- marha