5 szuper sonkavariáció húsvétra

A sonkát sokféleképpen elkészítheted az ünnepi ebédhez. Lehet belőle leves, főétel, sőt, még előétel is. Egyszóval változatosan tálalhatod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Főtt sonka

Hozzávalók:

  • 1 nagy füstölt sonka
  • 1 zeller
  • 2 répa
  • bors
  • babérlevél
  • 1-2 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma

A sonkát tedd hideg vízbe pár órára, hogy a felesleges só kioldódjon belőle. Tedd fel főni a fűszerekkel hideg vízben. 1 óra után tedd hozzá a megtisztított zöldségeket.

Főzd puhára a sonkát. Ha csont van benne, akkor onnan tudod ellenőrizni, hogy ki tudod húzni könnyen a húsból, egyébként pedig hústűvel ellenőrizd. A főzőlében megfőzheted a tojásokat is mellé, de később bableves-alapnak is szuper.

Sült sonka

Hozzávalók:

  • 1 nagy bőrös füstölt sonka
  • babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy vöröshagyma
  • kakukkfűágak
  • egész bors

A sonkát áztasd be hideg vízbe legalább 3 órára, majd tedd fel hideg vízbe főni a fűszerekkel. Főzd a forrástól számítva egy órán át, majd pihentesd még a vízben 30 percig. Bőrözd le a sonkát úgy, hogy maradjon egy kis réteg zsír rajta. Vágd be rombusz alakban a sonka felületét, és tűzdeld meg kakukkfűágakkal. Told sütőbe, és közepes lángon süsd meg a sonkát. Ellenőrizd a fent leírt módon, hogy megsült-e, de legalább 1 óra kell neki. Fogyasszátok friss, foszlós kenyérrel, mustárral, tormával és főtt tojással.

Ananászos sonka

Hozzávalók 4-5 személyre:

  • 1 darab 2 kg súlyú főtt sonka
  • 1 vöröshagyma
  • 2 kicsi ananász
  • 2 dl narancslé
  • egy evőkanál ecet
  • olaj
  • méz
  • bors

Vagdosd be négyzetesen a sonkát. Vigyázz, hogy a vágásokkal ne érj a húsig, csak a bőrt és a zsírt vágd el. Azután kend be az egész sonkát egy kis olajjal, majd készítsd el a páclevet.
Keverd össze egy nagy tálban az apróra vágott hagymát, az egyik feldarabolt, összezúzott ananászt, az ecetet és a mézet. Tedd ebbe a lébe a bevagdosott sonkát, és hagyd pácolódni hideg levegőn 24 órán át, időnként megforgatva.
Melegítsd elő a sütőt alacsony hőfokra. Csöpögtesd le a sonkát, és tedd egy sütőbe a páclé egy részével leöntve. Süsd a sonkát 2 órán keresztül, gyakran locsolgatva a páclével. Ha a sonka túl gyorsan pirul, fedd le alufóliával, és csökkentsd a sütő hőmérsékletét. Szeleteld fel a másik ananászt, majd tedd a sonka mellé a tepsibe. Locsolgasd a páclével a sonkát sütés közben, hogy szép fényes legyen. Ha az ananász megpuhult, akkor kész is.

Sonkaleves

Hozzávalók:

  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 2 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor zsálya
  • 15 dkg főtt, füstölt sonka
  • 5 dl tej
  • 4 dl sonka-főzőlé
  • 2 dl fehérbor
  • 1 dl tejszín
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál cukor

A vajat olvaszd meg, és pirítsd meg rajta a lisztet. Öntsd fel a tejjel, a sonkalével és a borral, majd forrald fel. A tejszínnel, a borssal, a sóval és a cukorral ízesítsd. A zöldfűszereket mosd meg, rázd le, vágd apróra, és keverd a levesbe, de már ne forrald tovább. A sonkát kockázd fel, és szórd a levesbe. Tűzforrón tálald, és kalácsot kínálj hozzá.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Sonkával töltött tojás

Hozzávalók:

  • 10 tojás
  • 10 dkg füstölt, főtt sonka
  • petrezselyemzöld
  • mustár
  • bors

A tojásokat főzd keményre, majd vágd félbe, és szedd ki a sárgájukat. Daráld le a sonkát, és ízlés szerint ízesítsd petrezselyemzölddel, mustárral, sóval, borssal. Keverd hozzá az összezúzott sárgáját, és alaposan dolgozd össze. Ezzel töltsd meg a félbevágott tojásokat.

Ezt is szeretjük