5 szuper sonkavariáció húsvétra
A sonkát sokféleképpen elkészítheted az ünnepi ebédhez. Lehet belőle leves, főétel, sőt, még előétel is. Egyszóval változatosan tálalhatod.

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

Ezek az alapszínek legyenek ott a szekrényedben! Mindent egyszerűbbé tesznek »

Széles a csípője, és mer öltözködni: szuper divattippek egy plus size modelltől »

Ez a minta még a kockásnál is divatosabb lesz tavasszal: így viseld! »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Főtt sonka

Hozzávalók:

  • 1 nagy füstölt sonka
  • 1 zeller
  • 2 répa
  • bors
  • babérlevél
  • 1-2 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma

A sonkát tedd hideg vízbe pár órára, hogy a felesleges só kioldódjon belőle. Tedd fel főni a fűszerekkel hideg vízben. 1 óra után tedd hozzá a megtisztított zöldségeket.

Főzd puhára a sonkát. Ha csont van benne, akkor onnan tudod ellenőrizni, hogy ki tudod húzni könnyen a húsból, egyébként pedig hústűvel ellenőrizd. A főzőlében megfőzheted a tojásokat is mellé, de később bableves-alapnak is szuper.

Sült sonka

Hozzávalók:

  • 1 nagy bőrös füstölt sonka
  • babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy vöröshagyma
  • kakukkfűágak
  • egész bors

A sonkát áztasd be hideg vízbe legalább 3 órára, majd tedd fel hideg vízbe főni a fűszerekkel. Főzd a forrástól számítva egy órán át, majd pihentesd még a vízben 30 percig. Bőrözd le a sonkát úgy, hogy maradjon egy kis réteg zsír rajta. Vágd be rombusz alakban a sonka felületét, és tűzdeld meg kakukkfűágakkal. Told sütőbe, és közepes lángon süsd meg a sonkát. Ellenőrizd a fent leírt módon, hogy megsült-e, de legalább 1 óra kell neki. Fogyasszátok friss, foszlós kenyérrel, mustárral, tormával és főtt tojással.

Ananászos sonka

Hozzávalók 4-5 személyre:

  • 1 darab 2 kg súlyú főtt sonka
  • 1 vöröshagyma
  • 2 kicsi ananász
  • 2 dl narancslé
  • egy evőkanál ecet
  • olaj
  • méz
  • bors

Vagdosd be négyzetesen a sonkát. Vigyázz, hogy a vágásokkal ne érj a húsig, csak a bőrt és a zsírt vágd el. Azután kend be az egész sonkát egy kis olajjal, majd készítsd el a páclevet.
Keverd össze egy nagy tálban az apróra vágott hagymát, az egyik feldarabolt, összezúzott ananászt, az ecetet és a mézet. Tedd ebbe a lébe a bevagdosott sonkát, és hagyd pácolódni hideg levegőn 24 órán át, időnként megforgatva.
Melegítsd elő a sütőt alacsony hőfokra. Csöpögtesd le a sonkát, és tedd egy sütőbe a páclé egy részével leöntve. Süsd a sonkát 2 órán keresztül, gyakran locsolgatva a páclével. Ha a sonka túl gyorsan pirul, fedd le alufóliával, és csökkentsd a sütő hőmérsékletét. Szeleteld fel a másik ananászt, majd tedd a sonka mellé a tepsibe. Locsolgasd a páclével a sonkát sütés közben, hogy szép fényes legyen. Ha az ananász megpuhult, akkor kész is.

Sonkaleves

Hozzávalók:

  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 2 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor zsálya
  • 15 dkg főtt, füstölt sonka
  • 5 dl tej
  • 4 dl sonka-főzőlé
  • 2 dl fehérbor
  • 1 dl tejszín
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál cukor

A vajat olvaszd meg, és pirítsd meg rajta a lisztet. Öntsd fel a tejjel, a sonkalével és a borral, majd forrald fel. A tejszínnel, a borssal, a sóval és a cukorral ízesítsd. A zöldfűszereket mosd meg, rázd le, vágd apróra, és keverd a levesbe, de már ne forrald tovább. A sonkát kockázd fel, és szórd a levesbe. Tűzforrón tálald, és kalácsot kínálj hozzá.

Sonkával töltött tojás

Hozzávalók:

  • 10 tojás
  • 10 dkg füstölt, főtt sonka
  • petrezselyemzöld
  • mustár
  • bors

A tojásokat főzd keményre, majd vágd félbe, és szedd ki a sárgájukat. Daráld le a sonkát, és ízlés szerint ízesítsd petrezselyemzölddel, mustárral, sóval, borssal. Keverd hozzá az összezúzott sárgáját, és alaposan dolgozd össze. Ezzel töltsd meg a félbevágott tojásokat.

Blog.hu ajánló