Szereted a ketchupot?

Így készítsd el otthon!

Mint szinte mindent, amit a boltban vehetsz, a kedvenc ketchupodat is elkészítheted otthon, ráadásul nem is bonyolult!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A ketchup az egész világon elterjedt, népszerű mártogatós - jó eséllyel kínai találmány, amit aztán az angol felfedezők tettek ismertté világszerte.

Ha egy kicsit keletiesebb ízvilágúra szeretnéd készíteni, nagyon jól áll neki a gyömbér és a koriander, próbáld ki ezekkel is!

Ketchup

Hozzávalók:

  • 2 kg hámozott paradicsom
  • 1 fej édeskömény - elhagyható
  • 1 szárzeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 2 darab szegfűszeg
  • 2 dl vörösborecet
  • 1/3 bögrényi - 2,5 decis - barnacukor
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés ideje:

Két óra.

Elkészítés menete:

A paradicsomokat szabadítsd meg a héjuktól, ehhez a legjobb, ha egy percre forró vízbe teszed őket, akkor hamar ledobják. A többieket tisztítsd meg, darabold fel, és tedd egy mély, vastag falú edénybe - a fokhagymát és a bazsalikomot kivéve - , a só és némi olívaolaj társaságában. Főzd alacsony hőmérsékleten így 10-15 percig, időnként átkeverve. Ezután add hozzájuk a paradicsomokat és másfél bögrényi vizet.

Keverd át az egészet jó alaposan, majd főzd puhára az összetevőket. Ha ez megvan, add hozzá a bazsalikomot, némi frissen őrölt borsot, és egy botmixerrel pürésítsd az egészet simára, majd jöhet bele az ecet és a cukor is.

Ezek után forrald tovább, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri, majd kóstold meg, és utólag még fűszerezd, ha szükséges. Már nincs más hátra, mint sterilizált üvegekbe kiadagolni, jól lezárni, és időnként elővéve jól elfogyasztani. 

Fűszeres húsok a frissen készült házi ketchup mellé

Ha már kész a ketchup, készíts hozzá valami szaftos húst is! Nézd meg a legjobb recepteket!

A legfinomabb fűszeres húsok

Nézegess képeket!

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük