Szereted a ketchupot?
Így készítsd el otthon!
Mint szinte mindent, amit a boltban vehetsz, a kedvenc ketchupodat is elkészítheted otthon, ráadásul nem is bonyolult!
- Már az ókori Rómában is szőrtelenítettek a nők: így változtak a trendek az évszázadok során »
- Aki nem a miniért rajongott, ezt a szoknyát viselte a ’90-es években: őrült sok variációban viselhető a letisztult, nőies fazon »
- Nicole Kidman meghozta a kedvet az új napszemüvegtrendhez: most mindenki ezt a fazont akarja »

- Gesztesi Károly 3 gyereke a címlapon: Panka, Dávid és Márkó sosem volt látható így együtt
- Lecseréltek két zsűritagot is a Dancing with the Starsban: mutatjuk az új ítészeket
- Az éhezés jelképe lett a magyar kisfiú világhírű fotója - Varga Laci szomorú története
- Mi Kanada fővárosa? 10 kérdéses kvíz a világ országairól, amit illik tudni
- 4 étel, ami 50 felett különösen javasolt: felturbózzák a lelassult anyagcserét a dietetikus szerint
A ketchup az egész világon elterjedt, népszerű mártogatós - jó eséllyel kínai találmány, amit aztán az angol felfedezők tettek ismertté világszerte.
Ha egy kicsit keletiesebb ízvilágúra szeretnéd készíteni, nagyon jól áll neki a gyömbér és a koriander, próbáld ki ezekkel is!
Ketchup
Hozzávalók:
- 2 kg hámozott paradicsom
- 1 fej édeskömény - elhagyható
- 1 szárzeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss bazsalikom
- 2 darab szegfűszeg
- 2 dl vörösborecet
- 1/3 bögrényi - 2,5 decis - barnacukor
- olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés ideje:
Két óra.
Elkészítés menete:
A paradicsomokat szabadítsd meg a héjuktól, ehhez a legjobb, ha egy percre forró vízbe teszed őket, akkor hamar ledobják. A többieket tisztítsd meg, darabold fel, és tedd egy mély, vastag falú edénybe - a fokhagymát és a bazsalikomot kivéve - , a só és némi olívaolaj társaságában. Főzd alacsony hőmérsékleten így 10-15 percig, időnként átkeverve. Ezután add hozzájuk a paradicsomokat és másfél bögrényi vizet.
Keverd át az egészet jó alaposan, majd főzd puhára az összetevőket. Ha ez megvan, add hozzá a bazsalikomot, némi frissen őrölt borsot, és egy botmixerrel pürésítsd az egészet simára, majd jöhet bele az ecet és a cukor is.
Ezek után forrald tovább, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri, majd kóstold meg, és utólag még fűszerezd, ha szükséges. Már nincs más hátra, mint sterilizált üvegekbe kiadagolni, jól lezárni, és időnként elővéve jól elfogyasztani.
Fűszeres húsok a frissen készült házi ketchup mellé
Ha már kész a ketchup, készíts hozzá valami szaftos húst is! Nézd meg a legjobb recepteket!
OLVASD EL EZT IS!

- paradicsom
- zöldség
Pikáns paradicsomleves, ahogy még nem próbáltad!

- paprika
- paradicsom
A legfinomabb házi lecsó receptje a nagyitól

- paradicsom
- nyár