Szereted a ketchupot?
Így készítsd el otthon!
Mint szinte mindent, amit a boltban vehetsz, a kedvenc ketchupodat is elkészítheted otthon, ráadásul nem is bonyolult!
- Thomas Anders Budapesten! (x)
- Így biztosíthatod a higiéniát az otthonodban! (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Tökéletes mosásra vágysz? Ezeket tartsd szem előtt! (x)
- Extra dús, rugalmas, göndör fürtök hajsütő vas nélkül: így hasznosítsd újra a megmaradt műanyag szívószálakat »
- Gyönyörű cipők nyári kalandozásokhoz, ahogy még nem láthattad: a magyar márka kampányára mindenki felfigyel »
- A 47 éves Eva Longoria ezüst ruhában ragyogott a vörös szőnyegen: csodás ruhák a cannes-i filmfesztiválról »

- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Ennyi perc az ideális szex, mondják a kutatók - A többségnél a fele sincs meg
A ketchup az egész világon elterjedt, népszerű mártogatós - jó eséllyel kínai találmány, amit aztán az angol felfedezők tettek ismertté világszerte.
Ha egy kicsit keletiesebb ízvilágúra szeretnéd készíteni, nagyon jól áll neki a gyömbér és a koriander, próbáld ki ezekkel is!
Ketchup
Hozzávalók:
- 2 kg hámozott paradicsom
- 1 fej édeskömény - elhagyható
- 1 szárzeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss bazsalikom
- 2 darab szegfűszeg
- 2 dl vörösborecet
- 1/3 bögrényi - 2,5 decis - barnacukor
- olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés ideje:
Két óra.
Elkészítés menete:
A paradicsomokat szabadítsd meg a héjuktól, ehhez a legjobb, ha egy percre forró vízbe teszed őket, akkor hamar ledobják. A többieket tisztítsd meg, darabold fel, és tedd egy mély, vastag falú edénybe - a fokhagymát és a bazsalikomot kivéve - , a só és némi olívaolaj társaságában. Főzd alacsony hőmérsékleten így 10-15 percig, időnként átkeverve. Ezután add hozzájuk a paradicsomokat és másfél bögrényi vizet.
Keverd át az egészet jó alaposan, majd főzd puhára az összetevőket. Ha ez megvan, add hozzá a bazsalikomot, némi frissen őrölt borsot, és egy botmixerrel pürésítsd az egészet simára, majd jöhet bele az ecet és a cukor is.
Ezek után forrald tovább, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri, majd kóstold meg, és utólag még fűszerezd, ha szükséges. Már nincs más hátra, mint sterilizált üvegekbe kiadagolni, jól lezárni, és időnként elővéve jól elfogyasztani.
Fűszeres húsok a frissen készült házi ketchup mellé
Ha már kész a ketchup, készíts hozzá valami szaftos húst is! Nézd meg a legjobb recepteket!
OLVASD EL EZT IS!

- paradicsom
- zöldség
Pikáns paradicsomleves, ahogy még nem próbáltad!

- paprika
- paradicsom
A legfinomabb házi lecsó receptje a nagyitól

- paradicsom
- nyár