Így készíthetsz otthon isteni pizzatésztát: egyszerűbb, mint gondolnád

Ha tudsz kelt tésztát készíteni, a házi pizzatészta összeállítása sem fog gondot okozni számodra.

Házi pizzatészta receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan tartanak a kelt tészta készítésétől, mert azt hiszik, valamilyen különleges érzék vagy szaktudás kell hozzá. A félelemnek azonban nincs alapja: aki egy kicsit is gyakorlott a konyhában, nyugodtan nekiláthat, biztos, hogy sikerrel fog járni. Egyszerű módszerrel pizzatésztát is gyúrhatsz otthon, ami után biztos, hogy soha többé nem fogod az előrecsomagolt bolti alapot leemelni a polcról.

Házi pizzatészta

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt (legjobb a kenyér- vagy pizzaliszt)
  • 12 g friss élesztő
  • 3.5 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A langyos vizet keverd el a cukorral és az olívaolajjal, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel, vagyis várd meg, hogy az élesztő megduzzadva feljöjjön a víz tetejére. A lisztet közben szitáld át, hogy levegősebb legyen, és keverd el a sóval. Csorgasd hozzá az élesztős vizet, és először fakanállal, majd kézzel dagassz belőle sima tésztát. Ha a felülete egyenletes, és könnyedén elválik az edény oldalától, készen van. Ekkor takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára.
 

A pihentetési idő leteltével borítsd lisztezett deszkára, nyújts ki, formálj belőle három vagy négy gombócot - attól függően, hányan vagytok, és mekkora méretű pizzát szeretnétek -, újra takard le, és további fél órát keleszd még. Közben a sütőt melegítsd elő 200 fokra. Amikor bemelegedett, az egyik gombócot nyújtsd ki kerekre, kend meg tetszőleges feltéttel, és tíz perc alatt süsd ki. A műveletet ismételd meg a többi gombóccal is.
 

És hogy mit tegyél a pizza tetejére? Zöldséget, húst, reszelt sajtot - akkor a legfinomabb, ha a pizzaszószt is magad állítod össze.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük