Hajtogatott leveles pogácsa tejföllel gyúrva: a hagyományos receptnek nincs párja
Készíts foszlós, puha hajtogatott pogácsát tejföllel a tésztájában!
![Hajtogatott tejfölös pogácsa](https://kep.index.hu/1/0/5605/56057/560575/56057557_1fc64b966127145da6b80f5efeaa2b57_wm.jpg)
A tejfölös pogácsa akkor a legfinomabb, ha hagyományos, hajtogatott módszerrel készíted, a tésztájába pedig sertészsírt is keversz. A sót bátran adagold a tésztába: sótlan ne maradjon, inkább akkor jó, ha nyersen megkóstolva egy kicsit sósabbnak érzed, mint szeretnéd, mert sütés közben enyhülni fog az íze.
Hajtogatott tejfölös pogácsa
Hozzávalók 8 személyre
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 3 dl tejföl
- 2.5 dkg élesztő
- 1.5 evőkanál zsír
- 1 evőkanál só
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
A langyos tejet keverd el a cukorral, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Közben a lisztet szitáld át, és morzsold el a zsírral. Add hozzá a tojást, egy teáskanál sót és a felfuttatott élesztőt. Dolgozd ki, közben kóstold meg, ha szükséges, adj még hozzá sót. Akkor megfelelő, ha jó sósnak érzed. A kidolgozott tésztát takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki. Kend meg olvasztott vajjal, és hajtogasd be: előbb az alját és a tetejét hajtsd egymásra, majd a két oldalát. Takard le, pihentesd fél órát. A pihentetés után nyújtsd ki, és hajtogasd be újra. Összesen háromszor ismételd meg a nyújtás-hajtogatás-pihentetés folyamatát. Negyedik alkalommal már csak nyújtsd ki, késsel vagdosd be, és szaggasd ki. A pogácsákat helyezd el egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. 200 fokon, 20 perc alatt süsd őket pirosra.
Gyors sajtos pogácsa angol módra: sütőporos a tésztája
Nagyon omlós ez a sajtos pogácsa, ráadásul gyerekjáték az elkészítése, kezdőként is bátran állj neki.
ElolvasomKép: Viktorné Lupaneszku / Getty Images
Még több recept