Pihe-puha sajtos csiga: foszlós kelt tésztába kerül a gazdag töltelék

Ha szereted a sós péksütiket, ez a sajtos csiga hamar a szívedbe lopja majd magát.

Sajtos csiga kelt tésztából
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ne mindig csak édesség kerüljön az asztalra: a sós sütik laktatóak, finomak, és akár egy tartalmas leves után második fogásként is megállják a helyüket. Ez a puha, foszlós sós csiga nem fog gondot okozni akkor, ha készítettél már kelt tésztát.

Sajtos csiga kelt tésztából

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg tejföl
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kávéskanál

A töltelékhez:

  • 15 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg olvasztott vaj

A kenéshez:

  • 1 tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg. Add hozzá a cukrot, egy evőkanál lisztet, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. A maradék lisztet közben szitáld át, keverd el a sóval, a felkockázott, szoba-hőmérsékletű vajjal, a langyos tejföllel, az egész tojással és a sárgájával, végül keverd bele az élesztős tejet. Jól dolgozd ki, takard le, és letakarva, meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára.

 

Amikor megkelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki. Kend meg olvasztott vajjal, szórd meg reszelt sajttal, és csavard fel. Vágj belőle csigákat, és helyezd el őket egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. A sütőt kapcsold be 160 fokra. Amíg melegszik, a csigákat takard le, és így keleszd még 20 percig. A második kelesztési idő végén kend meg a tetejüket tojásfehérjével, és told a tepsit a sütőbe 25-30 percre, amíg aranyszínűre sülnek.

Porhanyós túrós háromszög: sajttal és magvakkal szórva mennyei

Az ízletes porhanyós háromszögeknek nem lehet ellenállni, épp ezért jó, ha dupla adaggal készíted.

Elolvasom

Kép: Angelika Heine / Getty Images

Ezt is szeretjük