Fantasztikus házi bodzaszörp: így hűtés nélkül sem romlik meg

Nyílik az illatos bodza, így már most hozzáfoghatsz a szörp elkészítéshez, hogy legyen egész évre elegendő.

Házi bodzaszörp receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az út szélén nyíló virágokból mesés szörpöt készíthetsz, amely jó eséllyel eláll a következő szezonig. A tapasztalt befőzők úgy tartják, hogy nem szabad megmosni a virágokat, mert akkor az értékes virágpor elveszik. A citrom héját viszont alaposan mosd meg, sőt érdemes kefével megdörzsölni vagy kezeletlen héjú citromot használni. A szörp hígítva kitűnő hűsítő, de teába, sőt sütibe is teheted. 

Házi bodzaszörp receptje

Hozzávalók

  • 30 db bodzavirág
  • 3 kg cukor
  • 3 l víz
  • 2 db citrom
  • 3 dkg citromsav
Recept idők

Elkészítés:

A forgalmas úttól távol gyűjtött bodzavirágot csípd le a zöld szárrészről, és kicsit rázogasd meg, hogy a bogarak kimenjenek belőle. Arra vigyázz, hogy a virág ne essen szét. Tedd egy nagy tálba, vagy akár tiszta vödörbe, és rakd hozzá a felkarikázott citromot. A vizet forrald fel, majd hűtsd le. Amikor langyos, öntsd le vele a virágokat, és pihentesd legalább 24 órán át. Közben többször kavargasd meg.


A virágot és a citromot jól csavard ki, szedd ki, és gézen vagy egészen kis lyukú szűrőn szűrd át a levet. Keverd hozzá a citromsavat, a cukrot, majd kavargasd addig, amíg teljesen felolvadnak. Töltsd át alaposan kitisztított üvegekbe, és zárd le légmentesen. Lehetőleg száraz, hűvös helyen tárold. 
A mentaszirup is tökéletes hűsítő, ami limonádékba, koktélokba is jól jön. 

Ezt is szeretjük