A bazsalikom - Ocimum basilicum - univerzális fűszernövény, alkalmas levesek, saláták, sültek, de savanyúságok ízesítésére is. Ha merész vagy, akkor desszertekhez is alkalmazhatod. Ízesítő hatása mellett használják afrodiziákumként, de gyomorrontás kezelésére is alkalmas. Használhatod szárítva, de frissen is.
A kellemes, friss illatú gyógy- és fűszernövényt általában pikáns édességek, nyári desszertek ízesítésére érdemes használni, gyümölcslevesekbe kötelező. A Melissa officinalis koktélokba, limonádéba is kitűnő. Kipróbálhatod jégkockába fagyasztva, így nemcsak finom, de látványos is lesz.
Pikáns, kissé csípős, nagyon illatos fűszerről van szó. Széleskörűen használható a konyhában, levesektől kezdve a húsokon át a süteményekig. Finom íze mellett kitűnő emésztésjavító is.
Szinte minden ételünkben megtalálható a bors, latin nevén Piper nigrum. Frissen őrölve a legfinomabb, különösen hús páchoz használva, de levesekbe egybe teszik. Legtöbbször őrölt formában ízesítik vele az ételt.
A karácsonyi hangulat egyik fő felelőse a fahéj. Ahogy a neve is mutatja, a Cinnamomum verum nevű fa kérgét használják fűszerként. Elsősorban sütemények ízesítésére, de egy egyszerű banánturmixot is feldobhatsz vele, a forró csokoládéról már nem is beszélve. Merészebben sültek ízesítésére is használhátják.
Erős, kissé csípős fűszer. A Myristica fragrans magját használják fűszerként. Krumplis ételek elengedhetetlen ízesítője, de gyakran teszik süteménybe is, azonban csínján kell bánni vele. Érdemes kipróbálni sajtos ételeknél, például egy sajtmártásos tésztánál, mert nagyon jól passzolnak egymáshoz.
A menta nyáron igazán népszerű, hisz a Mojito elengedhetetlen összetevője. Elsősorban a bors- és fodormentát használják. Gyümölcssaláták, likőrök ízesítésére nagyon alkalmas. Könnyen tartható, a konyhaablakban is jól érzi magát.
A fűszerek királynőjének is nevezik a Vanilla planifolia terméséből nyert fűszert. Az orchideaféle terméstokjából kikapart magokat használjuk a konyhában, de egészben árusítják. Sütemények, krémek, tiramisu, madártej és számtalan koktél ízesítője. Ha egészben beleteszed a cukrosbödönbe, pár nap múlva kicsit vaníliás aromája lesz a cukornak.
Magyarország híres a paprikájáról. Míg nálunk az édes változat a népszerű, addig a világ többi részén a csípős chilit használják. Az erős Capsicum annuum a mexikói és csípős keleti ételek kihagyhatatlan összetevője. Az édes hazai változat pörköltekbe és levesekbe kötelező.
A nálunk vadon is termő Thymus vulgaris erős aromájú fűszer, a Földközi-tenger vidékéről származik. Elsősorban a francia, az olasz és a görög konyha alkalmazza. Ha görög salátát készítesz, semmiképpen ne hagyd ki belőle.
A Dél-Európából származó fűszernövény nálunk is kedvelt. A Rosmarinus officinalis leveleit elsősorban szárítva használják. Nagyon jó zsíros húsok és vadételek ízesítésére, de természetesen olaszos ételekhez is remekül illik.
Előkelőbb nevén metélőhagyma. Tarthatod az ablakban, és szüretelheted frissen. Salátákba, levesbe, húsételekre szórva nagyon finom, de ha vajas pirítósra teszed, akkor is rendkívül ízletes.
Leginkább mártás formájában találkozni a kis magokkal. A szósz tulajdonképpen a magból őrölt liszt vizes, fűszerezett keveréke. Kétfélét használunk, a fehéret, Sinapis alba, és a feketét, Brassica nigra. A leghíresebb a dijoni, melyről már a 14. században is azt írták, hogy a legjobb. Húsok pácolásához és persze sült kolbász mellé tökéletes.
Csillagánizs
A Dél-Kínában honos fűszer és gyógynövény az ánizshoz hasonló ízű és illatú, de annál erősebb. Hazánkban egy fajtája ismert, latin nevén Illicium verum H. Sütemények, likőrök, kompótok ízesítésére tökéletes, de sokszor használják díszítésre is. Gyógynövényként görcsoldó, szélhajtó hatása miatt használják.
Fokhagyma
Talán az egyik leggyakrabban használt fűszerünk, mely a legenda szerint vámpírok ellen is hatásos. Sokkal inkább immunerősítő hatása miatt érdemes fogyasztani, és persze pikáns íze miatt is. Pörköltekbe, levesekbe, sültek mellé kitünő ízesítő. Az olaszok egyik tésztája az Aglio e olio csak tészta, dinsztelt fokhagyma és olívaolaj felhasználásával készül.