15 csodás fűszernövény

Pikáns, ízletes fűszerek, frissen és szárítva. Tudd meg, melyik milyen ételhez passzol.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bazsalikom

A bazsalikom - Ocimum basilicum -  univerzális fűszernövény, alkalmas levesek, saláták, sültek, de savanyúságok ízesítésére is. Ha merész vagy, akkor desszertekhez is alkalmazhatod. Ízesítő hatása mellett használják afrodiziákumként, de gyomorrontás kezelésére is alkalmas. Használhatod szárítva, de frissen is.

Kapcsolódó recept:
Csirkés-bazsalikomos tagliatelle »

Citromfű

A kellemes, friss illatú gyógy- és fűszernövényt általában pikáns édességek, nyári desszertek ízesítésére érdemes használni, gyümölcslevesekbe kötelező. A Melissa officinalis koktélokba, limonádéba is kitűnő. Kipróbálhatod jégkockába fagyasztva, így nemcsak finom, de látványos is lesz.

Kapcsolódó cikk:
A 8 legjobb vízhajtó gyógynövény »

Gyömbér

Pikáns, kissé csípős, nagyon illatos fűszerről van szó. Széleskörűen használható a konyhában, levesektől kezdve a húsokon át a süteményekig. Finom íze mellett kitűnő emésztésjavító is.

Kapcsolódó receptek:
4 szuperegészséges, rákmegelőző recept »

Fekete bors

Szinte minden ételünkben megtalálható a bors, latin nevén Piper nigrum. Frissen őrölve a legfinomabb, különösen hús páchoz használva, de levesekbe egybe teszik. Legtöbbször őrölt formában ízesítik vele az ételt.

Kapcsolódó receptek:
4 magyaros, pasidöglesztő recept »

Fahéj

A karácsonyi hangulat egyik fő felelőse a fahéj. Ahogy a neve is mutatja, a Cinnamomum verum nevű fa kérgét használják fűszerként. Elsősorban sütemények ízesítésére, de egy egyszerű banánturmixot is feldobhatsz vele, a forró csokoládéról már nem is beszélve. Merészebben sültek ízesítésére is használhátják.

Kapcsolódó receptek:
4 gyors, olcsó, finom almás süti recept »

Szerecsendió

Erős, kissé csípős fűszer. A Myristica fragrans magját használják fűszerként.
Krumplis ételek elengedhetetlen ízesítője, de gyakran teszik süteménybe is, azonban csínján kell bánni vele. Érdemes kipróbálni sajtos ételeknél, például egy sajtmártásos tésztánál, mert nagyon jól passzolnak egymáshoz.

Kapcsolódó cikk:
4 hatékony emésztésserkentő fűszernövény »

Menta

A menta nyáron igazán népszerű, hisz a Mojito elengedhetetlen összetevője. Elsősorban a bors- és fodormentát használják. Gyümölcssaláták, likőrök ízesítésére nagyon alkalmas. Könnyen tartható, a konyhaablakban is jól érzi magát.

Kapcsolódó cikk:
3 illatos, nélkülözhetetlen fűszernövény »

Vanília

A fűszerek királynőjének is nevezik a Vanilla planifolia terméséből nyert fűszert. Az orchideaféle terméstokjából kikapart magokat használjuk a konyhában, de egészben árusítják. Sütemények, krémek, tiramisu, madártej és számtalan koktél ízesítője. Ha egészben beleteszed a cukrosbödönbe, pár nap múlva kicsit vaníliás aromája lesz a cukornak.

Kapcsolódó receptek:
5 macerás, de nagyon finom desszert »

Paprika

Magyarország híres a paprikájáról. Míg nálunk az édes változat a népszerű, addig a világ többi részén a csípős chilit használják. Az erős Capsicum annuum a mexikói és csípős keleti ételek kihagyhatatlan összetevője. Az édes hazai változat pörköltekbe és levesekbe kötelező.

Kapcsolódó receptek:
A pasik nagy kedvencei - Chilis bab és sólet »

Kakukkfű

A nálunk vadon is termő Thymus vulgaris erős aromájú fűszer, a Földközi-tenger vidékéről származik. Elsősorban a francia, az olasz és a görög konyha alkalmazza. Ha görög salátát készítesz, semmiképpen ne hagyd ki belőle.

Kapcsolódó cikkek:
4 gyorsan elkészíthető, laktató, karcsúsító finomság »

Rozmaring

A Dél-Európából származó fűszernövény nálunk is kedvelt. A Rosmarinus officinalis leveleit elsősorban szárítva használják. Nagyon jó zsíros húsok és vadételek ízesítésére, de természetesen olaszos ételekhez is remekül illik.

Kapcsolódó cikk:
3 dúsan zöldellő, igénytelen fűszernövény »

Snidling

Előkelőbb nevén metélőhagyma. Tarthatod az ablakban, és szüretelheted frissen.
Salátákba, levesbe, húsételekre szórva nagyon finom, de ha vajas pirítósra teszed, akkor is rendkívül ízletes.

Kapcsolódó receptek:
Tészták, amik karcsúsítanak? »

Mustár

Leginkább mártás formájában találkozni a kis magokkal. A szósz tulajdonképpen a magból őrölt liszt vizes, fűszerezett keveréke. Kétfélét használunk, a fehéret, Sinapis alba, és a feketét, Brassica nigra. A leghíresebb a dijoni, melyről már a 14. században is azt írták, hogy a legjobb. Húsok pácolásához és persze sült kolbász mellé tökéletes.

Csillagánizs

A Dél-Kínában honos fűszer és gyógynövény az ánizshoz hasonló ízű és illatú, de annál erősebb. Hazánkban egy fajtája ismert, latin nevén Illicium verum H.  Sütemények, likőrök, kompótok ízesítésére tökéletes, de sokszor használják díszítésre is. Gyógynövényként görcsoldó, szélhajtó hatása miatt használják.

Fokhagyma

Talán az egyik leggyakrabban használt fűszerünk, mely a legenda szerint vámpírok ellen is hatásos. Sokkal inkább immunerősítő hatása miatt érdemes fogyasztani, és persze pikáns íze miatt is. Pörköltekbe, levesekbe, sültek mellé kitünő ízesítő. Az olaszok egyik tésztája az Aglio e olio csak tészta, dinsztelt fokhagyma és olívaolaj felhasználásával készül.

Kapcsolódó recept:
Spagetti aglio e olio »

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük