5 macerás, de nagyon finom desszert
Ha van egy kis időd, készítsd el elképesztő finomságainkat, melyek pepecselősek, de a gyakorlatlanok is sikert arathatnak velük.
Creme Brulée
Hozzávalók:
- 5 dl tejszín
- 4 tojás
- 4 dkg porcukor
- 4 dkg cukor
- 2 rúd vanília
A vaníliát hasítsd fel, a belsejét kapard a tejszínbe. A tejszínt nagyon alacsony lángon forrald fel. A tojásokat a cukorral keverd habosra, majd apránként add a tejszínhez.
A sütőt 200°C-ra melegítsd elő, a tejszínes keveréket töltsd négy laposabb, tűzálló tálkába. Egy tepsibe tölts kevés vizet, állítsd bele a tálkákat, majd egy-másfél órán keresztül gőzöld a krémet. A karamellréteget a tetejére többféleképpen is elkészítheted.
Kapható kis konyhai lángszóró, amit egyszerűen a tetejére szórt cukorra kell irányítani, amíg az meg nem olvad. De a cukrot rászórhatod a tetejére, amikor már félig kész, illetve grillsütőben is ráolvaszthatod.
Csokoládéfelfújt
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsokoládé, minimum 50% kakaótartalommal
- 8 dkg vaj
- 2 tojás
- 2 evőkanálnyi cukor
- 2 evőkanálnyi liszt
- vaníliafagylalt a tálaláshoz
A csokoládét a vajjal olvaszd fel vízfürdő felett, majd hűtsd le langyosra. Keverd hozzá a cukrot és a tojásokat, majd folyamatos keverés mellett lassan szitáld bele a lisztet. Négy felfújtformát vékonyan vajazz és lisztezz ki, töltsd bele a masszát, és középmagas lángon - 200 fok - süsd 8-10 percig. Akkor jó, ha kívül megsült, de belül folyik. Borítsd egy tányérra, és kínálj mellé vaníliafagyit.
Máglyarakás
Hozzávalók:
- 1 kalács
- 3 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 3 alma
- 3 evőkanál baracklekvár
- fahéj
- mazsola
A kalácsot szeleteld fel, és a szeleteket vágd ketté. A tojásokat válaszd szét, a sárgájukat keverd el a vaníliás cukorral, majd a tejjel. A kalácsszeleteket nyomd a keverékbe, hogy megszívják magukat. A szeleteket tedd kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba, a maradékot pedig öntsd rá. A felszeletelt almát tedd a tetejére, szórd meg mazsolával és fahéjjal. Told sütőbe, és közepes lángon süsd addig, amíg az alma meg nem puhul. Közben verd fel a tojások fehérjéjét, majd ebbe keverd bele a baracklekvárt. Ha ez túl kemény lenne, engedd fel egy kevés vízzel.
A tojáshabot simítsd az alma tetejére, kis tarajokat is mintázhatsz bele.
Told vissza a sütőbe, amíg a hab a tetején meg nem barnul. Kockára vágva tálald.
Francia csokoládétorta
Hozzávalók:
- 250 g 65%-os étcsokoládé
- 250 g vaj
- 110 g porcukor
- 5 cent Grand Marnier likőr
- 5 tojás
- 1 evőkanál liszt
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy 20-22 cm átmérőjű tortakarika alsó lapját sütőpapírral takard le, majd kívülről alufóliával fedd be.
A csokoládét, a vajat és a porcukrot vízfürdőben olvaszd fel, majd öntsd hozzá a Grand Marnier-t, és szitáld hozzá a lisztet. A masszát keverd simára, és vedd le a tűzről. Verd habosra a tojásokat, majd keverd a vajas masszához, és a masszát öntsd a tortaformába.
Egy tepsi aljára önts ujjnyi magasságig vizet, és így told a sütőbe a tortát. Az alufóliának jól kell zárnia, hogy ne menjen a tésztába víz. A tortát 40-45 percig süsd.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Almás-szedres szuflé
Hozzávalók:
- 150 g finom kristálycukor
- 350 g mirelit szeder
- 1 nagy alma
- 1 narancs
- 3 tojásfehérje
- porcukor
- vaj
A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Kenj ki hat 150 ml-es szufléformát alaposan vajjal, majd szórj bele kristálycukrot, forgasd meg benne, és öntsd ki a felesleget. A szedret és a felkockázott almát tedd fel főni egy edényben a narancs levével és lereszelt héjával együtt. Főzd 10 percig, majd egy finom szűrőn passzírozd át. Keverj bele 50 g kristálycukrot.
A formákba tegyél egy-egy kanál gyümölcspürét, miután az kihűlt.
Egy tálban verd kemény habbá a tojásfehérjét. A végén keverd bele fokozatosan a maradék cukrot. A gyümölcspürét óvatosan forgasd össze a tojáshabbal.
Adagold a masszát a felfújtas tálkákba. Egy késsel simítsd le a tetejüket, hogy pont az edény széléig érjen. A kést vezesd végig az edény fala mentén, hogy a hab elváljon, így a sütéskor nem fog leragadni.
A formákat tedd az előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha a szuflé megemelkedik, és a teteje picit megpirul. Ha kivetted a sütőből, szórd meg porcukorral.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény