5 macerás, de nagyon finom desszert

Ha van egy kis időd, készítsd el elképesztő finomságainkat, melyek pepecselősek, de a gyakorlatlanok is sikert arathatnak velük.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Creme Brulée

Hozzávalók:

  • 5 dl tejszín
  • 4 tojás
  • 4 dkg porcukor
  • 4 dkg cukor
  • 2 rúd vanília

A vaníliát hasítsd fel, a belsejét kapard a tejszínbe. A tejszínt nagyon alacsony lángon forrald fel. A tojásokat a cukorral keverd habosra, majd apránként add a tejszínhez.

A sütőt 200°C-ra melegítsd elő, a tejszínes keveréket töltsd négy laposabb, tűzálló tálkába. Egy tepsibe tölts kevés vizet, állítsd bele a tálkákat, majd egy-másfél órán keresztül gőzöld a krémet. A karamellréteget a tetejére többféleképpen is elkészítheted.

Kapható kis konyhai lángszóró, amit egyszerűen a tetejére szórt cukorra kell irányítani, amíg az meg nem olvad. De a cukrot rászórhatod a tetejére, amikor már félig kész, illetve grillsütőben is ráolvaszthatod.

Csokoládéfelfújt

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé, minimum 50% kakaótartalommal
  • 8 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2 evőkanálnyi cukor
  • 2 evőkanálnyi liszt
  • vaníliafagylalt a tálaláshoz

A csokoládét a vajjal olvaszd fel vízfürdő felett, majd hűtsd le langyosra. Keverd hozzá a cukrot és a tojásokat, majd folyamatos keverés mellett lassan szitáld bele a lisztet. Négy felfújtformát vékonyan vajazz és lisztezz ki, töltsd bele a masszát, és középmagas lángon - 200 fok - süsd 8-10 percig. Akkor jó, ha kívül megsült, de belül folyik. Borítsd egy tányérra, és kínálj mellé vaníliafagyit.

Máglyarakás

Hozzávalók:

  • 1 kalács
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 3 alma
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • fahéj
  • mazsola

A kalácsot szeleteld fel, és a szeleteket vágd ketté. A tojásokat válaszd szét, a sárgájukat keverd el a vaníliás cukorral, majd a tejjel. A kalácsszeleteket nyomd a keverékbe, hogy megszívják magukat. A szeleteket tedd kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba, a maradékot pedig öntsd rá. A felszeletelt almát tedd a tetejére, szórd meg mazsolával és fahéjjal. Told sütőbe, és közepes lángon süsd addig, amíg az alma meg nem puhul. Közben verd fel a tojások fehérjéjét, majd ebbe keverd bele a baracklekvárt. Ha ez túl kemény lenne, engedd fel egy kevés vízzel.
A tojáshabot simítsd az alma tetejére, kis tarajokat is mintázhatsz bele.
Told vissza a sütőbe, amíg a hab a tetején meg nem barnul. Kockára vágva tálald.

Francia csokoládétorta

Hozzávalók:

  • 250 g 65%-os étcsokoládé
  • 250 g vaj
  • 110 g porcukor
  • 5 cent Grand Marnier likőr
  • 5 tojás
  • 1 evőkanál liszt

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy 20-22 cm átmérőjű tortakarika alsó lapját sütőpapírral takard le, majd kívülről alufóliával fedd be.
A csokoládét, a vajat és a porcukrot vízfürdőben olvaszd fel, majd öntsd hozzá a Grand Marnier-t, és szitáld hozzá a lisztet. A masszát keverd simára, és vedd le a tűzről. Verd habosra a tojásokat, majd keverd a vajas masszához, és a masszát öntsd a tortaformába.
Egy tepsi aljára önts ujjnyi magasságig vizet, és így told a sütőbe a tortát. Az alufóliának jól kell zárnia, hogy ne menjen a tésztába víz. A tortát 40-45 percig süsd.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Almás-szedres szuflé

Hozzávalók:

  • 150 g finom kristálycukor
  • 350 g mirelit szeder
  • 1 nagy alma
  • 1 narancs
  • 3 tojásfehérje
  • porcukor
  • vaj

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Kenj ki hat 150 ml-es szufléformát alaposan vajjal, majd szórj bele kristálycukrot, forgasd meg benne, és öntsd ki a felesleget. A szedret és a felkockázott almát tedd fel főni egy edényben a narancs levével és lereszelt héjával együtt. Főzd 10 percig, majd egy finom szűrőn passzírozd át. Keverj bele 50 g kristálycukrot.
A formákba tegyél egy-egy kanál gyümölcspürét, miután az kihűlt.
Egy tálban verd kemény habbá a tojásfehérjét. A végén keverd bele fokozatosan a maradék cukrot. A gyümölcspürét óvatosan forgasd össze a tojáshabbal.

Adagold a masszát a felfújtas tálkákba. Egy késsel simítsd le a tetejüket, hogy pont az edény széléig érjen. A kést vezesd végig az edény fala mentén, hogy a hab elváljon, így a sütéskor nem fog leragadni.
A formákat tedd az előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha a szuflé megemelkedik, és a teteje picit megpirul. Ha kivetted a sütőből, szórd meg porcukorral.

Ezt is szeretjük