3 dúsan zöldellő, igénytelen fűszernövény
Kedvenc növénykéink nemcsak megízesítik az ételeket, de csodásan mutatnak az ablakpárkányon is. Ráadásul rendkívül igénytelenek.
Igaz, hogy a sarki boltban mindenféle fűszernövény beszerezhető, azonban aromájuk össze sem hasonlítható a főzés előtt, frissen leszakított bazsalikom vagy rozmaring levelével. Ráadásul ezek a fűszernövények nem igényelnek különösebb gondoskodást, és még dekoratívak is.
Majoránna – Görögországból
Az ókori görögök a majoránnát még Oros ganos-nak hívták – melynek jelentése: hegyek öröme.
Görögországban ugyanis nyaranta a hegyoldalak lankáin illatozik a majoránna. A legenda szerint édes-fűszeres illatát Aphrodité a boldogság jelképeként adta a fűszernövénynek. Európába a középkor alatt jutott el a majoránna – melyet nem csak főzéshez használtak. Levelével gyakorta dörzsölték be a tölgyfabútorokat – hogy kellemes illatot kölcsönözzön neki -, valamint kozmetikai célokat is szolgált. A majoránna félig fagytűrő növény, virágai fehéres, lilás árnyalatúak.
A fűszernövény leveleit apróra vágva használhatod salátákhoz, vajas mártásokhoz, de akár halételekhez is. Ha húsokhoz adod, figyelj oda rá, hogy mindig csak a főzés utolsó perceiben fűszerezd vele az ételt.
Így tartsd otthonodban!
Lehetőleg naposabb helyen tartsd ezt az erős illatú fűszernövényt. Kedveli a száraz talajt – így nem igényel túl sok öntözést. A fiatal levelek bármikor leszedhetők, ha azonban szeretnéd megszárítani és eltenni őket, inkább a virágzás kezdete előtt csipkedd le a leveleket. A majoránna leveleit lefagyaszthatod, megszáríthatod, olajban vagy ecetben is tartósíthatod.
Bazsalikom – Dél-Ázsiából
A bazsalikom – vagy népies nevén királyfű, buszujok – Dél-Ázsiából került Európába.
Őshazájához hasonlóan itthon is igen kedvelt, egynyáriként termesztett fűszernövény lett belőle. A növény illata jellegzetes – szegfűszegre emlékeztető –, virága fehér.
A konyhaművészet kedvelőit valósággal lenyűgözi kellemes, fűszeres aromájával. Rengeteg mediterrán jellegű ételhez elengedhetetlen a bazsalikom íze. A fűszernövény illóolaj- és cseranyagtartalmának köszönhetően remek alapanyaga paradicsomsalátáknak és különféle paradicsomos ételeknek. De jól illik a rizssalátákhoz, és kiváló ízt kölcsönöz a tökféléknek vagy akár leveseknek is. Nem utolsósorban pedig aromája még a markáns fokhagyma mellett is érvényesülni tud.
A lakás melegebb, kicsit fényesebb helyeit kedveli. Szereti a nyirkos talajt, de azért ne öntözd túl a palántákat. Ezt leszámítva különösebb gondozást nem igényel. A frissen leszakított bazsalikomleveleket le is fagyaszthatod. Ilyenkor tanácsos előbb bekenni a levél két oldalát olívaolajjal.
Rozmaring – Dél-Európából
A Dél-Európában honos fűszer-, valamint gyógynövényt kámforra emlékeztető aromás illata miatt a történelem során sokféle területen alkalmazták.
Használták betegszobák légfrissítőjeként, illetve vérkeringést serkentő hatása miatt gyógyhatású fürdőt készítettek vele. Szára négyélű – a második évtől kezdve elfásodó –, melyet kerti grillezések során gyakran égetnek kellemes aromája miatt. Virága lehet rózsaszín vagy lila – ezt akár salátákhoz vagy gyümölcspüréhez is használhatod. Levele pedig különösen a húsételek ízesítéséhez jön jól.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kiválóan passzol a bárány-, illetve disznóhúshoz, továbbá sült krumplit és zöldségeket is ízesíthetsz vele. Arra azonban vigyázz, hogy ne tegyél az ételekhez túl sokat belőle, mert erős aromája zavaró lehet nagy mennyiségben.
A rozmaring sok fajtája fagytűrő, ezért nem szükséges óvni a hidegtől. Ha meszes talajba ülteted, alacsonyabb, de sokkal illatosabb lesz a növény. Ezt a földjébe kevert tojáshéjjal vagy fahamuval érheted el. A levelek legnagyobb részét virágzás előtt célszerű leszedni. Ezt követően száríthatod, de összezúzni mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt szabad – az aroma ugyanis ilyenkor szabadul fel.
OLVASD EL EZT IS!
- gondozás
- szobanövény
14 alig ismert praktika a dús, egészséges, csodaszép növényekért
- fény
- gondozás
A 10 legerősebb légtisztító szobanövény
- betegség
- fény