3 dúsan zöldellő, igénytelen fűszernövény

Kedvenc növénykéink nemcsak megízesítik az ételeket, de csodásan mutatnak az ablakpárkányon is. Ráadásul rendkívül igénytelenek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Igaz, hogy a sarki boltban mindenféle fűszernövény beszerezhető, azonban aromájuk össze sem hasonlítható a főzés előtt, frissen leszakított bazsalikom vagy rozmaring levelével. Ráadásul ezek a fűszernövények nem igényelnek különösebb gondoskodást, és még dekoratívak is.

Majoránna – Görögországból

Az ókori görögök a majoránnát még Oros ganos-nak hívták – melynek jelentése: hegyek öröme.

Görögországban ugyanis nyaranta a hegyoldalak lankáin illatozik a majoránna. A legenda szerint édes-fűszeres illatát Aphrodité a boldogság jelképeként adta a fűszernövénynek. Európába a középkor alatt jutott el a majoránna – melyet nem csak főzéshez használtak. Levelével gyakorta dörzsölték be a tölgyfabútorokat – hogy kellemes illatot kölcsönözzön neki -, valamint kozmetikai célokat is szolgált. A majoránna félig fagytűrő növény, virágai fehéres, lilás árnyalatúak.
A fűszernövény leveleit apróra vágva használhatod salátákhoz, vajas mártásokhoz, de akár halételekhez is. Ha húsokhoz adod, figyelj oda rá, hogy mindig csak a főzés utolsó perceiben fűszerezd vele az ételt.

Így tartsd otthonodban!

Lehetőleg naposabb helyen tartsd ezt az erős illatú fűszernövényt. Kedveli a száraz talajt – így nem igényel túl sok öntözést. A fiatal levelek bármikor leszedhetők, ha azonban szeretnéd megszárítani és eltenni őket, inkább a virágzás kezdete előtt csipkedd le a leveleket. A majoránna leveleit lefagyaszthatod, megszáríthatod, olajban vagy ecetben is tartósíthatod.

Bazsalikom – Dél-Ázsiából

A bazsalikom – vagy népies nevén királyfű, buszujok – Dél-Ázsiából került Európába.

Őshazájához hasonlóan itthon is igen kedvelt, egynyáriként termesztett fűszernövény lett belőle. A növény illata jellegzetes – szegfűszegre emlékeztető –, virága fehér.
A konyhaművészet kedvelőit valósággal lenyűgözi kellemes, fűszeres aromájával. Rengeteg mediterrán jellegű ételhez elengedhetetlen a bazsalikom íze. A fűszernövény illóolaj- és cseranyagtartalmának köszönhetően remek alapanyaga paradicsomsalátáknak és különféle paradicsomos ételeknek. De jól illik a rizssalátákhoz, és kiváló ízt kölcsönöz a tökféléknek vagy akár leveseknek is. Nem utolsósorban pedig aromája még a markáns fokhagyma mellett is érvényesülni tud.

Így tartsd otthonodban!
A lakás melegebb, kicsit fényesebb helyeit kedveli. Szereti a nyirkos talajt, de azért ne öntözd túl a palántákat. Ezt leszámítva különösebb gondozást nem igényel. A frissen leszakított bazsalikomleveleket le is fagyaszthatod. Ilyenkor tanácsos előbb bekenni a levél két oldalát olívaolajjal.

Rozmaring – Dél-Európából

A Dél-Európában honos fűszer-, valamint gyógynövényt kámforra emlékeztető aromás illata miatt a történelem során sokféle területen alkalmazták.

Használták betegszobák légfrissítőjeként, illetve vérkeringést serkentő hatása miatt gyógyhatású fürdőt készítettek vele. Szára négyélű – a második évtől kezdve elfásodó –, melyet kerti grillezések során gyakran égetnek kellemes aromája miatt. Virága lehet rózsaszín vagy lila – ezt akár salátákhoz vagy gyümölcspüréhez is használhatod. Levele pedig különösen a húsételek ízesítéséhez jön jól.

Kiválóan passzol a bárány-, illetve disznóhúshoz, továbbá sült krumplit és zöldségeket is ízesíthetsz vele. Arra azonban vigyázz, hogy ne tegyél az ételekhez túl sokat belőle, mert erős aromája zavaró lehet nagy mennyiségben.

Így tartsd otthonodban!
A rozmaring sok fajtája fagytűrő, ezért nem szükséges óvni a hidegtől. Ha meszes talajba ülteted, alacsonyabb, de sokkal illatosabb lesz a növény. Ezt a földjébe kevert tojáshéjjal vagy fahamuval érheted el. A levelek legnagyobb részét virágzás előtt célszerű leszedni. Ezt követően száríthatod, de összezúzni mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt szabad – az aroma ugyanis ilyenkor szabadul fel.
Ezt is szeretjük