14 alig ismert praktika a dús, egészséges, csodaszép növényekért

Nem kell drága tápoldatokra költened azért, hogy növényeid egészségesek legyenek. Praktikáink segítenek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges, dús, élettel teli szobanövények titka a rendszeres öntözés, a megfelelő fény és a szükséges ásványi anyagok biztosítása, valamint a kiváló minőségű virágföld.

Fontos, hogy távol tartsd tőlük a betegségeket, vagy azokat időben kezeld, és a kártevőket is elcsípd.

Emellett azonban nem árt az sem, ha ismered azokat a praktikákat, melyekkel kiválthatod a drága tápoldatokat, és amelyekkel még szebbé teheted zöld kedvenceidet. Összegyűjtöttünk néhány meglepő, ám annál hatékonyabb trükköt.

A fényes, tiszta levelek titka

A szobanövények éppen úgy porosodnak, mint a bútorok. Havonta egyszer nem árt őket beállítani a kádba, majd alaposan lezuhanyozni őket. Ezután hagyd, hogy megszáradjanak. Ez a gyors zuhany nagyon jót tesz a növényeknek, ha azonban azt szeretnéd, hogy még fényesebbek és egészségesebbek legyenek a leveleik, egy kis hajkondicionálót is használj.

Tegyél belőle egy keveset egy puha rongyra, és dörzsöld be vele a leveleket. A hajkondicionálóhoz hasonlóan a majonéz és a babaolaj is nagy segítség, melynek felviteléhez papírtörlőt is használhatsz.

Ha nincs kedved a zuhanyhoz, vagy túl nehezek a növények, akkor próbáld ki a következő módszert a por ellen. Keverj egy vödör langyos vízhez néhány csepp sampont, majd áztass a keverékbe egy rongyot, jól csavard ki, és ezzel töröld tisztára a leveleket. A csillogást fokozhatod, ha víz és kevés sör vagy tej keverékével is átdörzsölöd a leveleket.

Vitaminbomba a növényeknek

A konyhádban olyan csodaszerek bújhatnak meg, melyekről talán nem is tudsz. Ilyen a kávézacc is, mellyel egyes növények esetében kiválthatod az üzletekben kapható táprudacskákat vagy tápoldatokat. A feleslegesnek tűnő kávémaradvány ugyanis tele van olyan tápanyagokkal, melyeket a savkedvelő növények boldogan felszívnak - az azáleák és a rododendronok például kifejezetten kedvelik. A hagyományos, kotyogós kávéfőzőben visszamaradó zacc erre a célra sokkal megfelelőbb, mint a kávéfőzőgépből származó, előbbi ugyanis nitrogénben jóval gazdagabb.

A kávézacc mellett kitűnő tápoldat a növényeknek a tojás főzőleve is. Ha tojást főzöl, a levelet feltétlenül tedd félre, hiszen olyan, a tojáshéjból kioldódott ásványi sókat tartalmaz, melyekre nagy szükségük van a növényeknek.

A növények hasonlóan érzékenyek, mint az állatok vagy az emberek. A megfelelő páratartalom egyeseknek elengedhetetlen fontosságú, míg másoknál a talaj minősége a kulcskérdés. Nézd meg videónkat, melyben tanácsokat kapsz a nevelésüket illetően.
(%videobox(id: 60799)%)

Praktikák hívatlan vendégek ellen

A növények legnagyobb ellenségei az alattomos kártevők, melyekkel szemben azonban hatékonyan védekezhetsz például gyufával és fokhagymával is. Az olyan élősködők ellen, mint a hernyók, melyek megrágják a szobanövények gyökerét, néhány szelet krumpli a megoldás. Tedd ezeket a növény szára köré a virágföldre. A férgek hamarosan előbújnak lakmározni, úgyhogy könnyen elcsípheted és megsemmisítheted őket. Hatásos fegyver a fokhagyma is, bármilyen kártevő támadta is meg a növényt: a természetes gombaölőként is ismert fokhagymából nyomj néhány gerezdet a földbe, és a kártevők hamarosan eltűnnek.

Jó megoldás, ha gyufaszálakat nyomsz a növény talajába, a gyufa fejével lefelé. A méreg nem árt a növénynek, a férgek viszont kipusztulnak tőle. 

Teadélután a növényeknek

Bármennyire meglepő, a gyógynövények nemcsak emberi fogyasztásra alkalmasak, hanem a szobanövényeket is erősítheted velük. A kamilla például kitűnő növényerősítő: 20 g szárított kamillavirágból egy liter víz hozzáadásával főzz teát, majd hűtsd le. A teával - 1:5 arányban vízzel hígítva - permetezd át havonta egyszer a növényeket.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gombákkal és rovarokkal szemben pedig cickafarkos főzettel teheted ellenállóbbá kedvenceidet: 20 dkg cickafark virágzatát áztasd egy liter hideg vízbe, majd ezt 1:10 arányban hígítva permetezd a növényekre.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Nagymama házipraktikái című könyve segített.

Ezt is szeretjük