A 10 legerősebb légtisztító szobanövény

A szobanövények nemcsak dekoratívak, de néhányuk a levegőt is képes megszűrni és tisztítani. Ismerd meg a leghatékonyabb fajtákat!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A növények a fotoszintézis folyamán eltávolítják a levegőből a szén-dioxidot, helyette oxigént bocsátanak ki, és párásítják a levegőt. Egyes szakemberek pedig azt is megállapították, hogy sok növény az olyan ártalmas gázokat is képes kiszűrni, mint a formaldehid, a benzol vagy éppen az ammónia: ezeket a gázokat a növény apró pórusain keresztül nyeli el, míg másokat a gyökerek és a virágföld vize szív el. Bizonyos szobanövények különösen hatékonyan szűrik a levegőt.

A forgalmas utak mellett lévő lakásokban, illetve azokban az otthonokban, melyek régi társasházakban találhatók, ezeknek a növényeknek a tartása különösen ajánlott. A következőkben a legnépszerűbb és leghatékonyabb fajtákat ismerheted meg.

A szén-dioxid afrikai ellensége: zöldike

A zöldike eredetileg Dél-Afrikából származik. Különösen hatékony légtisztító szobanövény, hiszen a levegőben lévő szén-dioxid közel 96%-át képes kiszűrni. Tarthatod a nappaliban, de a hálószobába is bátran beköltöztetheted. A csokrosinda néven is ismert növény hosszú, keskeny levelekkel rendelkezik, melyek közepén fehéres, krémes színű csíkok futnak. A mutatós növény indáin növő virágok pedig még dekoratívabbá teszik a zöldikét.

Hogyan tartsd?

A zöldike nem kényes növény, bátran választhatod akkor is, ha nem vagy gyakorlott növénytartó. A közvetlen fényt nem kedveli, inkább félárnyékos, hűvösebb helyen érzi jól magát. Vízigénye viszonylag nagy, tavasszal és nyáron érdemes hetente bőségesen locsolgatni, télen kevesebbel is beéri.

Tápanyagigénye közepes, elegendő tavasztól őszig tápoldatozni - hetente-kéthetente egyszer -, télen viszont egyáltalán nem szükséges.

Gyönyörű és hasznos: krizantém

A margitvirág néven is ismert krizantémot Kínában a kezdetektől fogva gyógynövényként tartják számon: a kínai krizantém virága gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a vérnyomást, és emésztési problémák esetén is segít. Az ehető fajta leveleit pedig zsenge állapotában saláták készítésére is használják. A nemcsak hasznos, de mutatós krizantém hazánkban is népszerű cserepes növény, melyet az év szinte minden szakában kapni. Legfeljebb 40 centi magasra nő, és szélessége sem haladja meg az 50 centimétert.

A világ legszebb kertjei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hogyan tartsd?

Hogy a krizantém hosszú ideig szép és egészséges legyen, továbbá sok virágot hozzon, egész nap fényre van szüksége, de a közvetlen, erős fényt nem kedveli. A virágok megjelenése előtt és virágzáskor a növényt nappal 20-22°C-on tartsd, éjszakára viszont csak 14-18°C-ra van szüksége. A talaját havonta egyszer lazítsd fel. Nyáron hetente egyszer, szükség esetén kétszer öntözd, de a hűvösebb hónapokban és télen elég havonta egy-három alkalommal.

További hasznos légtisztító szobanövények

  • aranypálma
  • botpálma
  • fikusz
  • dracéna
  • borostyán
  • szobapáfrány
  • filodendron

Egy elegáns légtisztító: vitorlavirág

A nagyszerű légtisztító szobanövényként ismert vitorlavirág tetszetős szobanövény: fényes, sötétzöld, lándzsa alakú levelei önmagukban is szépek, különlegességét mégis az ovális alakú buroklevelekből kiemelkedő, sok apró virágból álló torzsavirágzatának köszönheti, melyet még egy nagyméretű, fehér buroklevél is körbeölel. A növény lakásban legfeljebb 25-30 centi magasra nő, és szélessége sem haladja meg a 40 centimétert.

Hogyan tartsd?

A vitorlavirág érzékeny a hidegre: 16°C-nál hűvösebb helyen ne tartsd. A 21°C-os nappali hőmérséklet ideális számára, ha viszont ennél melegebb van a lakásban, akkor ügyelj rá, hogy ne kapjon huzatot, és időnként permetezd át vízzel. A tűző napot csak télen kedveli, az év többi szakában olyan helyen tartsd, ahol szűrt fényt kap, de a félárnyékot is kedveli. A növény alapvetően a sok vizet szereti, télen például mindig tartsd nyirkosan a földjét - a legjobb, ha egy kavicsokkal teli, vízzel töltött tálcára helyezed a cserepét.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha hűvösebb helyen tartod, akkor elég számára kevesebb víz is, különben könnyen rothadásnak indul. Tápoldatozni elsősorban a növekedési időszakban kell, havonta egyszer.

Ezt is szeretjük