A tökéletes finomfőzelék receptje
Tényleg így a legjobb!
A jó finomfőzelék sűrű, zöldségekben gazdag, és lehetőleg minél kevesebb liszttel készül.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ugyan a menzákon régebben mindent elkövettek, hogy az ember egy életre megutálja a finomfőzeléket, mégis meglehetősen népszerű ez a fogás, aminek egy komoly oka van: jól készítve az egyik legfinomabb főzelék.

Sült virslivel, tükörtojással, illetve fűszeres főtt vagy sült hússal a legfinomabb!

Finomfőzelék

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldborsó
  • 10 dkg vaj
  • 4 dl tej
  • 4-5 közepes sárgarépa
  • 3-4 evőkanálnyi liszt
  • 1 közepes fej karalábé
  • 1 fél csokor friss petrezselyem
  • 1 teáskanálnyi fehérbors
  • só, frissen őrölt bors
  • ízlés szerint cukor

Elkészítés ideje:

40 perc.

Elkészítés menete:

A zöldségeket tisztítsd meg jó alaposan, majd a répát és a karalábét vágd közel azonos méretű darabokra. A vajból hevíts egy keveset - körülbelül az ötödét - serpenyőben, egy kicsit párold meg rajta a borsót, a répát és a karalábét, majd öntsd fel az egészet három deci vízzel. Sózd, borsozd, majd fedd le és főzd puhára a zöldségeket. 

Amíg puhulnak, addig készíts egy besamelmártást! A maradék vajat olvaszd fel egy serpenyőben, add hozzá a lisztet, majd ha elkezd habzani, add hozzá a tejet, és keverd csomómentesre.

Add hozzá a fehér borsot, és addig kevergesd, amíg egy közepesen sűrű masszát nem kapsz. Ha ezzel megvagy, és a zöldségek is megpuhultak, add hozzájuk a mártást, tépkedj bele friss petrezselymet, kóstold meg, ha szükséges fűszerezd utólag, és már fogyaszthatod is.

Zamatos zöldségkrémek

Ha valamilyen ízletes mártogatóst készítenél, illetve valamit kennél a pirítósra, ezek közül válassz!

Ezt is szeretjük