Darált hússal töltött padlizsán

Ahogy a görögök csinálják

A görög konyha egyik alapvetése a muszaka, amit ugyan nemcsak ők készítenek, de az övék a legjobb.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A padlizsán és a fűszeres darált hús remek párost alkotnak, ha pedig még kiegészíted zöldségekkel és krumplival, majd beborítod besamellel, akkor rájössz, hogy miért is szeretik annyira ezt a fogást a hellének.

Van egyszerűbb és bonyolultabb megoldás is, kísérletezd ki a számodra leginkább megfelelőt!

Muszaka

Hozzávalók:

  • 3-4 közepes padlizsán
  • 50 dkg krumpli
  • 1 kg darált marha- vagy bárányhús
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • 2 dl paradicsomlé
  • 2 evőkanálnyi sűrített paradicsom
  • 1 teáskanálnyi cukor
  • 8 tojás
  • 15 dkg reszelt parmezán
  • zsemlemorzsa
  • só, frissen őrölt bors
  • olaj
  • besamel mártás

Elkészítés ideje:

120 perc.

Elkészítés menete:

Mosd át a padlizsánokat, majd vágd fel őket körülbelül fél centi széles karikákra. Ezután sózd be, és tedd őket félre pihenni. Amíg a padlizsánok pihennek, kockázd fel a hagymát, majd vékony olajon kezdd el dinsztelni. Amikor már szép üveges, add hozzá a darált húst, majd amikor már szépen elkezd pirulni, jöhet hozzá a vörösbor, a fahéj, némi só és bors, valamint a fokhagyma. Ha már majdnem kész, adj hozzá ízlésednek megfelelő mennyiségű petrezselymet, majd keverd hozzá a paradicsomlevet, a sűrített paradicsomot és a cukrot is, vedd az egészet kis lángra, és hagyd körülbelül negyed órán át így főni, időnként megkeverve. A krumplit pucold meg, és főzd félpuhára enyhén sós vízben.

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Amíg fő, a tojásokat válaszd ketté, a sárgáját tedd félre, most csak a fehérjék fognak kelleni. Egy tálkába készíts zsemlemorzsát, tedd mellé a kicsit felvert fehérjéket, majd a padlizsánkarikákat mártsd meg bennük, először a fehérjében, aztán a morzsában, majd 200 fokra előmelegített sütőben süsd át őket körülbelül fél óra alatt. Amíg sülnek, készítsd el a besamel mártást is! Ha mindenki megvan, a sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd végy elő egy - valószínűleg inkább kettő fog kelleni - tepsit, vajazd ki, és szórj az aljára zsemlemorzsát. A zsemlemorzsára tedd a felkarikázott krumplit, rá a padlizsánt, rá a húsos keveréket, majd a reszelt sajt felét. Oszlasd el az egész tetején a mártást, majd a maradék reszelt sajttal szórd meg, és told be a sütőbe, ha már szép barna a teteje, akkor elkészült.

Rakottas finomságok

A különböző ételek egymásra pakolása a világon mindenhol bevett szokás, és a végeredmény mindig finom, képes cikkünkben ilyeneket szedtünk össze.

Fűszeres rakott krumpli tejföllel és kolbásszal

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük