
Darált hússal töltött padlizsán
A görög konyha egyik alapvetése a muszaka, amit ugyan nemcsak ők készítenek, de az övék a legjobb.

A padlizsán és a fűszeres darált hús remek párost alkotnak, ha pedig még kiegészíted zöldségekkel és krumplival, majd beborítod besamellel, akkor rájössz, hogy miért is szeretik annyira ezt a fogást a hellének.


Van egyszerűbb és bonyolultabb megoldás is, kísérletezd ki a számodra leginkább megfelelőt!
Muszaka
Hozzávalók:
- 3-4 közepes padlizsán
- 50 dkg krumpli
- 1 kg darált marha- vagy bárányhús
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
- 2 dl paradicsomlé
- 2 evőkanálnyi sűrített paradicsom
- 1 teáskanálnyi cukor
- 8 tojás
- 15 dkg reszelt parmezán
- zsemlemorzsa
- só, frissen őrölt bors
- olaj
- besamel mártás
Elkészítés ideje:
120 perc.
Elkészítés menete:
Mosd át a padlizsánokat, majd vágd fel őket körülbelül fél centi széles karikákra. Ezután sózd be, és tedd őket félre pihenni. Amíg a padlizsánok pihennek, kockázd fel a hagymát, majd vékony olajon kezdd el dinsztelni. Amikor már szép üveges, add hozzá a darált húst, majd amikor már szépen elkezd pirulni, jöhet hozzá a vörösbor, a fahéj, némi só és bors, valamint a fokhagyma. Ha már majdnem kész, adj hozzá ízlésednek megfelelő mennyiségű petrezselymet, majd keverd hozzá a paradicsomlevet, a sűrített paradicsomot és a cukrot is, vedd az egészet kis lángra, és hagyd körülbelül negyed órán át így főni, időnként megkeverve. A krumplit pucold meg, és főzd félpuhára enyhén sós vízben.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Amíg fő, a tojásokat válaszd ketté, a sárgáját tedd félre, most csak a fehérjék fognak kelleni. Egy tálkába készíts zsemlemorzsát, tedd mellé a kicsit felvert fehérjéket, majd a padlizsánkarikákat mártsd meg bennük, először a fehérjében, aztán a morzsában, majd 200 fokra előmelegített sütőben süsd át őket körülbelül fél óra alatt. Amíg sülnek, készítsd el a besamel mártást is! Ha mindenki megvan, a sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd végy elő egy - valószínűleg inkább kettő fog kelleni - tepsit, vajazd ki, és szórj az aljára zsemlemorzsát. A zsemlemorzsára tedd a felkarikázott krumplit, rá a padlizsánt, rá a húsos keveréket, majd a reszelt sajt felét. Oszlasd el az egész tetején a mártást, majd a maradék reszelt sajttal szórd meg, és told be a sütőbe, ha már szép barna a teteje, akkor elkészült.
Rakottas finomságok
A különböző ételek egymásra pakolása a világon mindenhol bevett szokás, és a végeredmény mindig finom, képes cikkünkben ilyeneket szedtünk össze.
OLVASD EL EZT IS!

- paprika
- paradicsom
Töltött paprika: a nyár kedvence

- pikáns
- csirkemell
Pikáns csirkemellcsíkok

- paradicsom
- leves