Így készül a besamelmártás: az eredeti recept

A besamelmártás nagyon hasznos: a sós süteményektől a sült húsokig szinte bármit feldobhatsz vele.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fehér mártásként is ismert szósz az öt alapmártás egyike, ha lasagnét készítesz, akkor biztosan szükséged lesz rá, ha nem, előbb-utóbb akkor is rákapsz majd, és ha ez megtörtént, nem nagyon lesz olyan hét, hogy valamit ne ezzel készítenél.

Ha húsételhez használod fel, érdemes kipróbálnod a sajtos változatát is, amelyet parmezán és ementáli jellegű sajt keverékével készíthetsz - ez a Mornay-mártás.

Besamelmártás

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 babérlevél
  • pár szem szegfűszeg
  • só, bors

Elkészítés ideje:

30 perc.

Elkészítés menete:

A vajat és a lisztet keverd össze, és kis lángon, gyakran keverve hevítsd fel, de ügyelj arra, hogy ne égjen le. A hagymát pucold meg, és tűzd meg a szegfűszeggel. A tejet kezdd el melegíteni, de ne forrald fel, ez fontos. Melegítés közben tedd bele a hagymát, valamint a babérlevelet is. Ha forrás közelébe ér, de még nem habzik, vedd le a tűzről.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Vedd ki belőle a hagymát és babérlevelet, majd szépen keverd a lisztes vajhoz egy habverővel, vigyázva, hogy ne csomósodjon. Főzd őket együtt körülbelül 15 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik az egész. Érdemes először a tejnek csak egy részét hozzáadni, és amikor látod, hogy mennyire lesz sűrű, akkor utána pótolni. Ha netán nagyon híg lenne, adhatsz hozzá még egy kis lisztet.

Töltsd fel kedvenc sütireceptedet Süticsata nevű versenyünkbe, és nyerj páros wellnesshétvégét, exkluzív vásárlási utalványokat vagy hasznos konyhai eszközöket! Ha nincs saját recepted, szavazz mások finomságaira, és értékes ajándékokat nyerhetsz! Kattints a részletekért!

Tészták a mártás alá

Kész a besamel, de még nem tudod, hogy mit tennél alá? Nézz be képgalériánkba!

Isteni tészták minden napra

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük