Így készül a besamelmártás: az eredeti recept
A besamelmártás nagyon hasznos: a sós süteményektől a sült húsokig szinte bármit feldobhatsz vele.
A fehér mártásként is ismert szósz az öt alapmártás egyike, ha lasagnét készítesz, akkor biztosan szükséged lesz rá, ha nem, előbb-utóbb akkor is rákapsz majd, és ha ez megtörtént, nem nagyon lesz olyan hét, hogy valamit ne ezzel készítenél.
Ha húsételhez használod fel, érdemes kipróbálnod a sajtos változatát is, amelyet parmezán és ementáli jellegű sajt keverékével készíthetsz - ez a Mornay-mártás.
Besamelmártás
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 1 liter tej
- 1 kis fej hagyma
- 1 babérlevél
- pár szem szegfűszeg
- só, bors
Elkészítés ideje:
30 perc.
Elkészítés menete:
A vajat és a lisztet keverd össze, és kis lángon, gyakran keverve hevítsd fel, de ügyelj arra, hogy ne égjen le. A hagymát pucold meg, és tűzd meg a szegfűszeggel. A tejet kezdd el melegíteni, de ne forrald fel, ez fontos. Melegítés közben tedd bele a hagymát, valamint a babérlevelet is. Ha forrás közelébe ér, de még nem habzik, vedd le a tűzről.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Vedd ki belőle a hagymát és babérlevelet, majd szépen keverd a lisztes vajhoz egy habverővel, vigyázva, hogy ne csomósodjon. Főzd őket együtt körülbelül 15 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik az egész. Érdemes először a tejnek csak egy részét hozzáadni, és amikor látod, hogy mennyire lesz sűrű, akkor utána pótolni. Ha netán nagyon híg lenne, adhatsz hozzá még egy kis lisztet.
Tészták a mártás alá
Kész a besamel, de még nem tudod, hogy mit tennél alá? Nézz be képgalériánkba!
OLVASD EL EZT IS!
- paradicsom
- tészta
Az eredeti lasagne receptje
- paprika
- padlizsán
Az eredeti zakuszka receptje, egyenesen Erdélyből
- olasz
- paradicsom