Így készül a besamelmártás: az eredeti recept
A besamelmártás nagyon hasznos: a sós süteményektől a sült húsokig szinte bármit feldobhatsz vele.

Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Tippek gyors körömnövekedéshez: nincs többé repedezés és letörés »

Új trend a szépségápolásban: jön az N-beauty, ami az egyszerűségre törekszik »

Kleopátra is ezt használta a fürdőszobában: a fekete köménymag olaj kívül-belül szépít »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A fehér mártásként is ismert szósz az öt alapmártás egyike, ha lasagnét készítesz, akkor biztosan szükséged lesz rá, ha nem, előbb-utóbb akkor is rákapsz majd, és ha ez megtörtént, nem nagyon lesz olyan hét, hogy valamit ne ezzel készítenél.

Ha húsételhez használod fel, érdemes kipróbálnod a sajtos változatát is, amelyet parmezán és ementáli jellegű sajt keverékével készíthetsz - ez a Mornay-mártás.

Besamelmártás

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 babérlevél
  • pár szem szegfűszeg
  • só, bors

Elkészítés ideje:

30 perc.

Elkészítés menete:

A vajat és a lisztet keverd össze, és kis lángon, gyakran keverve hevítsd fel, de ügyelj arra, hogy ne égjen le. A hagymát pucold meg, és tűzd meg a szegfűszeggel. A tejet kezdd el melegíteni, de ne forrald fel, ez fontos. Melegítés közben tedd bele a hagymát, valamint a babérlevelet is. Ha forrás közelébe ér, de még nem habzik, vedd le a tűzről.

Vedd ki belőle a hagymát és babérlevelet, majd szépen keverd a lisztes vajhoz egy habverővel, vigyázva, hogy ne csomósodjon. Főzd őket együtt körülbelül 15 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik az egész. Érdemes először a tejnek csak egy részét hozzáadni, és amikor látod, hogy mennyire lesz sűrű, akkor utána pótolni. Ha netán nagyon híg lenne, adhatsz hozzá még egy kis lisztet.

Töltsd fel kedvenc sütireceptedet Süticsata nevű versenyünkbe, és nyerj páros wellnesshétvégét, exkluzív vásárlási utalványokat vagy hasznos konyhai eszközöket! Ha nincs saját recepted, szavazz mások finomságaira, és értékes ajándékokat nyerhetsz! Kattints a részletekért!

Tészták a mártás alá

Kész a besamel, de még nem tudod, hogy mit tennél alá? Nézz be képgalériánkba!

Ezt is szeretjük