A nagyiféle borsóleves receptje - Csipetkével az igazi
Végre friss a borsó, most főzheted belőle a legfinomabb levest!

Dúsítsd az üde borsólevest minél több friss zöldséggel! Újkrumplival, répafélékkel nagyon ízletes lesz. Ha házi csipetke is kerül bele, még nagyobb örömmel eszi mindenki.
Amikor a zöldségek zsengék, villámgyorsan megpuhulnak, fél óra alatt kész is a leves. A csipetke állaga egy kicsit legyen keményebb, mint a galuskáé.

Borsóleves csipetkével
- 50 dkg zöldborsó
- 2 sárgarépa
- 2 nagy krumpli
- 1 fehérrépa
- 1 vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 húsleveskocka
- 1 levél kelkáposzta
- 2 evőkanál olaj
- só
A csipetkéhez
- 1 nagy tojás
- 12-15 dkg liszt
- só
Elkészítés ideje: 30 perc
A borsót fejtsd ki, a zöldségeket pucold meg. A répákat karikázd fel, a krumplit vágd kockákra. Hevíts kevés olajat, rakd rá a vöröshagymát, a krumplit, és a kétféle répát, majd kevergetve párold egy-két percig. Dobd hozzá a sót és a pirospaprikát, majd öntsd fel másfél liter vízzel. Morzsold hozzá a leveskockát, tedd hozzá a káposztalevelet, és főzd kis lángon a levest körülbelül 15 percig. Amikor már majdnem teljesen puhák a zöldségek, add hozzá a borsót, és az aprított petrezselymet. Szükség esetén önts még hozzá vizet is.
A csipetkéhez a tojást üsd egy kisebb tálba, majd fokozatosan keverd hozzá a lisztet és az ízlés szerinti sót. Amikor szépen összeáll a tészta, kézzel csipkedd a levesbe. Főzd két-három percig, majd ha megpuhul, le is húzhatod a tűzről.