2+1 ízletes bejgli
Az ünnep nem is ünnep bejgli nélkül. Most te is megvendégelheted vele a szeretteidet! A hagyományos és újító receptek.
Diós bejgli
Hozzávalók:
A tésztához:
-
500 g liszt
-
250 g vaj
-
4 tojássárgája
-
20 g élesztő
-
20 g porcukor
-
1,5 dl tej
-
só
-
1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
-
200 g darált dió
-
200 g porcukor
-
20 g vaníliás cukor
-
0,5 dl tej
-
50 g mazsola
-
2 cl rum
-
reszelt citromhéj
A lisztet tedd keverőtálba, add hozzá a vajat, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, dolgozd össze. Add hozzá a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és dolgozd egynemű tésztává. Formázz belőle két egyforma nagyságú cipót, hintsd meg liszttel, és 20-30 percig pihentesd hűtőben.
Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket. A tejben keverd el a cukrot, és forrald fel. A darált diót tedd keverőtálba, add hozzá a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot. Keverd el, öntsd hozzá a felforralt szirupot, keverd össze, majd hűtsd ki. A tésztát a hűtőszekrényből kivéve nyújtsd 3-4 mm vastag téglalapra. A kihűtött tölteléket kend a tésztára egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit hajtsd fel a töltelékre, és hosszanti irányban tekerd fel. Figyelj arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A kenéshez válaszd szét a tojást, a tojássárgáját verd fel, és kend meg vele a tészta felületét. Langyos helyen fél órán át hagyd szikkadni, majd tedd meg ugyanezt a fehérjével. Lisztezett sütőlapra téve a tetejét szurkáld meg villával. Előmelegített, körülbelül 180 fokos sütőben süsd aranybarnára.
Mákos bejgli
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg simaliszt
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 1 dl tej
- 3 evőkanálnyi cukor
- 2 dkg élesztő
- só
A töltelékhez:
- 70 dkg darált mák
- 40 dkg cukor
- fél l víz
- reszelt citromhéj
- egész fahéj
- mazsola - elhagyható
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanálnyi baracklekvár
A vízből, a cukorból, a citromhéjjal és a fahéjjal főzz szirupot. Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat, és dobd ki belőle a fahéjat. A mákhoz add hozzá a mazsolát, majd öntsd rá a forró szirupot. Dolgozd össze a masszát, tedd bele a baracklekvárt is, és hagyd kihűlni.
Az élesztőt futtasd fel a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral. Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt vajjal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát oszd 4 egyenlő részre, és az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra. A kihűlt és ugyancsak kiadagolt tölteléket kend egyenletesen a tésztalapokra. Arra vigyázz, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudod ragasztani. A rövidebb oldalain kicsit hajtsd vissza a tésztát, majd - a szabadon hagyottal szemközti oldalról kezdve - tekerd fel.
A bejgliket fektesd tepsibe, ne túl szorosan, mert nőni fog. Kend meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tedd hideg helyre. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szúrd át a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszítsék majd szét. A sütőt melegítsd elő 200 fokra, tedd bele a bejglit, és 35-40 perc alatt süsd meg. A szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Nutellás bejgli
Hozzávalók 3 rúdhoz:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg sütőmargarin
- 5 dkg porcukor
- 1 kávéskanál só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl hideg tej
- 3 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 12-15 dkg darált háztartási keksz
- 25-30 dkg őrölt pörkölt mogyoró
- 45-50 dkg Nutella
Hideg tejben oldd fel az élesztőt, a cukrot és a tojássárgáját. A többi anyagot alaposan morzsold össze egymással. Ha a tészta rögösre áll össze, a tejet két részletben gyúrd hozzá. A készre gyúrt tészta akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragacsosan lágy. Oszd három részre, gömbölyítsd, és pihentesd hűtőben letakarva. Készítsd el a tölteléket: keverd össze a kekszet, a mogyorót és a Nutellát úgy, hogy képlékeny, nem túl lágy tölteléket kapj.
Ezután a három tésztából nyújts egyenként, liszt nélkül téglalapokat. A tölteléket terítsd a tésztákra úgy, hogy a szélein ujjnyi tészta kilátsszon. A téglalapok rövidebb oldalait hajtsd vissza, a hosszabbik oldalról pedig tekerd fel. Egy egész tojás és két tojássárgája elegyével vékonyan kend meg a bejgliket, és hagyd száradni. A száraz tojásrétegre kenj újabbat, majd a tésztát keleszd langyos helyen 1-1,5 óráig. Ha a tészta felületén egyenletes repedések keletkeztek, először forró - 220°C-os - , majd, ha szép barna kérge van, kicsit lehűtött - 200°C -os - sütőben süsd készre. Ha kihűlt, szeletelve tálald.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény