A tökéletes mézeskalács receptje
Kötelező elem karácsonykor, és nem is csak finom íze miatt, hanem azért is, mert készítése összehozza a családot.
Biztosan a ti ünnepi készülődéseteknek is hagyományos része a mézeskalács sütése. Most eláruljuk neked a tökéletes receptet, hogy aztán a család apraja-nagyja együtt élvezze a csengettyűk, fenyőfák, csillagok kiszaggatását, megsütését és nem utolsósorban feldíszítését.
Ha a hagyományok híve vagy, de szeretnél valami modernséget is belecsempészni, akkor keverj a mázba ételfestéket, így mindjárt valami újat alkothatsz.
A tökéletes mézeskalács
Hozzávalók a tésztához:
- 45 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 15 dkg méz
- 3 tojás
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék
Hozzávalók a mázhoz:
- 15 dkg cukor
- 1 tojásfehérje
- pici citromlé
A porcukrot, a fűszerkeveréket, a citromhéjat és a szódabikarbónát keverd össze. Szitáld bele a lisztet, add hozzá a tojásokat és a mézet, majd gyúrd össze az egészet. A tésztát pihentesd hűtőben egy éjszakán keresztül. Másnap lisztezett deszkán nyújtsd ki 3 mm vastagra, és szaggass belőle karácsonyi formákat. Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süsd készre. A cukrot a tojásfehérjével és pár cseppnyi citromlével keverd össze. Töltsd egy zacskóba, és a végére óvatosan vágj egy apró lyukat. Díszítsd ki a formákat, várd meg, míg a máz rájuk szárad, és csak azután fogyaszd.
Kakaós mézeskalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg méz
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 2,5 dkg kakaó
- 1 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- szegfűszeg
- fahéj
A mézet és a cukrot keverd össze, majd forrald fel. Add hozzá a vajat, és hagyd kihűlni. Szitáld bele a lisztet, keverd hozzá a tojást, a szódabikarbónát, illetve ízlésed szerint fahéjat és őrölt szegfűszeget. Gyúrd össze, tekerd fóliába, és néhány órára tedd hűtőbe. Ezután lisztezett deszkán nyújtsd ki vékonyra, és szaggass belőle formákat. Előmelegített sütőben süsd meg, ízlésed szerint díszítsd ki, majd egy napig hagyd békén, hogy megpuhuljon.
Mézeskalácsgolyó
Hozzávalók:
- 40 dkg rozsliszt
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 2 evőkanál meleg méz
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- fahéj
- szegfűszeg
A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával keverd össze. Add hozzá a tojásokat és a mézet. Ízesítsd a citromhéjjal és ízlésed szerint fahéjjal, szegfűszeggel. A kezeddel formázz golyókat a tésztából, és tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített sütőben süsd készre.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hamis mézeskalácsrúd
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 30 dkg dió
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg cukor
- 2 dl meleg víz
- 1 tojás
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- 1 kiskanál reszelt narancshéj
- vaj
- szegfűszeg
- fahéj
A cukrot öntsd egy lábosba, és pirítsd meg. Öntsd fel a meleg vízzel, keverd simára, és hagyd kihűlni. Ezután szórd bele a porcukrot, a lisztet, a sütőport, illetve keverd hozzá a tojást. Ízesítsd a reszelt gyümölcshéjakkal, valamint fahéjjal, szegfűszeggel. Egy őzgerincformát vajazz ki, szórd meg liszttel, és tedd bele a tésztát. Előmelegített sütőben süsd meg. Ha megsült, öntsd le citromos mázzal.
OLVASD EL EZT IS!
- alma
- sütemény
A tökéletes linzertészta receptje
- édességek
- csokoládés süti
Készíts brownie-t!
- alma
- torta