A rongyos kifli receptje
Süss ropogós félholdakat! Édesen, sósan, egy bögre kakaóval, a nap minden részére.
A rongyos kiflit készítheted magában is, de akár meg is töltheted sós és édes töltelékekkel egyaránt. Így már önmagában garantálja, hogy reggelire, uzsonnára és vacsorára egyaránt fogyaszthatod. Egy bögre meleg itallal igazán laktató fogást készíthetsz, próbáld hát ki illatozó receptjeinket!
Szerencsére ezek a kiflitészták elállnak a mélyhűtőben is, így érdemes nagyobb adagot csinálni, eltenni, majd csak bedobni a sütőbe, amikor megkívánod.
Rongyos kifli
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl víz
- 2 tojás
- 1 kiskanál cukor
- 1 mokkáskanál só
- fél dl tej
- olaj
Picit cukros, langyos tejben futtasd fel az élesztőt. A lisztet az élesztővel, egy tojással, egy evőkanálnyi vajjal és a vízzel gyúrd össze. Egy szögletes tálat kenj ki olajjal, rakd bele a tésztát, és egy órára tedd hűtőbe.
Lisztezett deszkán nyújtsd fél centi vastagra, és kend rá a szoba-hőmérsékletű vajat. Hosszában és széltében is hajtsd háromfelé, és tedd be még egyszer ugyanennyi időre a hűtőbe. Ezután újra nyújtsd ki, és vágd háromszögekre. A legegyszerűbb, ha kör alakúra nyújtod, és cikkekre vágod.
A háromszögeket kend meg olajjal, és a hosszanti oldaluktól kezdve tekerd őket fel kifli alakúra. A megmaradt tojást verd fel, kend meg a kifliket, és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.
Töltött rongyos kifli
Hozzávalók a tésztához:
- 70 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 3 tojás
- 2 dl tejföl
- 2 dl tej
- 2 dl olaj
- 1 evőkanál só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg vaj
- 1 kis pohár tejföl
- csipet só
Hozzávalók a tetejéhez:
- 1 tojás
Az élesztőt langyos, cukrozott tejben futtasd fel. Öntsd a liszthez az olajjal, a sóval és a tojásokkal. Ha a tésztát keménynek érzed, dolgozz hozzá még egy kis tejet. Takard le, és meleg helyen keleszd meg, majd oszd nyolc egyenlő részre, és nyújtsd ki őket igazán vékonyra.
A vajat a tejföllel és a sóval dolgozd össze, és vékonyan kend meg a köröket. Vágd őket cikkekre, majd sodord kifli formájúra. Tedd őket egy kivajazott tepsibe, és a tetejüket kend meg tojással. Hideg sütőbe tedd be, és fokozatosan emeld a hőfokot.
Nagyjából 15-20 perc alatt süsd készre. Ízlésed szerint sütés előtt a tetejét megszórhatod szezámmaggal vagy sajttal is.
Lala kifli
Hozzávalók a tésztához:
- 70 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1,5 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 kis pohár joghurt
- csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg vaj
- 1 evőkanál só
Hozzávalók a tetejéhez:
- 1 tojás
- 1 evőkanál tej
A tejet melegítsd fel, keverd hozzá a joghurtot és a cukrot. Add hozzá a picit cukros tejben felfuttatott élesztőt, az olajat, a tojásokat, és végül szitáld bele a lisztet és a sót is. Gyúrd össze, majd meleg helyen keleszd meg.
A krémhez a vajat a sóval verd habosra. A tésztát finoman gyúrd össze újra, és oszd nyolc egyforma részre. Nyújtsd ki őket vékony, kör alakú lappá, majd négyet kenj meg a krémmel, a maradék lapokat pedig borítsd egy-egy megkentre. A köröket vágd fel 16 egyenlő cikkre, és sodord őket kiflikké.
Tedd őket a sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le, és még 20 percig keleszd. Végül a tojást és a tejet keverd össze, és kend meg a kiflik tetejét. Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süsd aranysárgára.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Csokis kifli
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 2 tojás
- 1 dl olaj
- kakaópor
- csipet só
Az élesztőt cukros, langyos tejben futtasd fel. Keverd bele a lisztbe, majd add hozzá az olajat, az egyik tojást, a sót és a cukrot. Takard le a tésztát, és 20 percig pihentesd.
Néhány evőkanál kakaóport keverj össze annyi vízzel, hogy egyenletes, de sűrű masszát kapj. A tésztát nyújtsd ki fél centi vastag kör alakra, és vágj ki belőle cikkeket. A háromszögeket kend meg a kakaós masszával, tekerd fel, és kend meg őket tojással. Előmelegített sütőben nagyjából negyed órát süsd.
Leadképünk Gabojsza konyhájában sült.
OLVASD EL EZT IS!
- mogyoró
- krém
Házi nutella receptek
- sütemény
- dió
Foszlós kalács és kuglóf receptek
- édességek
- csokoládés süti