4 gazdagon megpakolt pizza
Ha pizzára vágysz, ne nyúlj rögtön a telefonért, hanem készítsd el inkább te magad. A variációk száma végtelen, kísérletezz bátran!
Pizzatészta alaprecept
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 1 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál só
Az élesztőt futtasd fel a langyos, cukros tejben. A lisztet szitáld bele egy mély tálba, a közepébe nyomj mélyedést, és öntsd bele az élesztős tejet.
Ezt a környező liszt kis részével keverd össze, majd a többi lisztből kevéssel takard be. Takard le, és meleg helyen keleszd kétszeresére. Negyed óra után add hozzá a sót és a vizet, majd jól keverd el.
A tésztát - úgy, mint a rétestésztát - párszor csapkodd a deszkához, és formálj belőle cipót. Lisztezd meg, takard le, és egy óra hosszát keleszd. Terítsd el a kiolajozott tepsiben vagy sütőformában. Nyomkodd bele, és készíts peremet neki. Ezt a peremet 1-2 cm szélesen ne pakold meg a töltelékkel és a sajttal. A pizzára sütés előtt kenj finom paradicsomos szószt, és erre jöjjenek a feltétek.
Pizzaszósz
Hozzávalók:
- 1 vöröshagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 800 grammos konzervparadicsom
- oregánó
- fokhagyma
A hagymát kockázd fel, és párold üvegesre az olívaolajon. Add hozzá a sűrített paradicsomot, a konzervparadicsomot, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot. Másfél óra alatt sűrítsd be. Ízesítsd egy kevés cukorral és balzsamecettel. Ha forrón üvegbe teszed, akkor hűvös helyen akár 6 hónapig is eláll.
Kolbászos pizza
Hozzávalók:
- 20 dkg kolbász
- 20 dkg sajt
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 1 kávéskanál oregánó
A kolbászt karikázd fel, majd átlósan is vagdosd fel. Pakold rá a tésztára, szórd meg a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A tepsit told a sütő középső sínjébe, és süsd készre a pizzát.
Lecsós pizza
Hozzávalók:
- 3 paradicsom
- 1 hagyma
- 2 paprika
- kevés olaj
- 15 dkg szalonna
- 20 dkg reszelt trappista sajt
A paprikát és a paradicsomot szeleteld fel, a hagymát kockázd. Kevés olajon futtasd meg, majd fedő alatt készíts belőle lecsóalapot. A tésztát terítsd bele a tepsibe, majd mehet rá a lecsó. Szórd meg reszelt sajttal, és a tetejére tegyél kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket. Forró sütőben süsd készre. Ha van készen lecsó a kamrában, az is tökéletes hozzá.
Négysajtos pizza
Hozzávalók:
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg gorgonzola
- 10 dkg márványsajt
- 10 dkg füstölt sajt
- néhány szem olívabogyó
A tésztára negyed körcikk alakban pakold rá a sajtokat - bármilyen sajtfélével helyettesítheted a receptben leírtakat - ízlésed szerint, oszd el rajtuk a magozott, negyedelt olajbogyókat, és süsd meg az egészet.
Tonhalas pizza
Hozzávalók:
- 30 dkg mozzarella
- 20 dkg olajos tonhal
- egy marék olajbogyó
- só
- bors
Nyisd ki a tonhalkonzervet, és csepegtesd le a haldarabokat. A pizzatésztát vékonyan kend be a tonhalolajjal, majd a pizzán egyenletesen oszd el a haldarabokat. Sózd és borsozd meg. Szeleteld fel a mozzarellát, és terítsd el a halas felületen. A 220° fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt süsd készre.
OLVASD EL EZT IS!

- olasz
- pizza
Isteni olaszos pizzák Jamie Olivertől

- olasz
- pizza
Az olasz pizzatészta receptje

- olasz
- pizza