Több mint 2 millió forintot kaphatsz az államtól

Nem árt tudnod, ha lakást akarsz

A lakásszerzés manapság nem könnyű, azonban nem is lehetetlen.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gazdasági és hitelválság hatására egyre kevesebben bíznak abban, hogy saját lakáshoz juthatnak, azonban számos támogatási forma és lehetőség létezik az önálló otthon megteremtésére még most is, bár vannak bizonyos feltételek, melyekről nem árt tudnod.

A bankok igyekeznek elkerülni, hogy az adós idővel ne tudja törleszteni hitelét, így a feltételek a korábbiaknál szigorúbbak - például az önerő és a jövedelem tekintetében -, ugyanakkor az állam több támogatási formát is kínál a lakásvásárláshoz annak érdekében, hogy előbbiek ellenére is minél többen juthassanak saját otthonhoz. Íme, néhány fontos dolog, melyről érdemes tudnod, mielőtt lakáshitelt veszel fel.

Mekkora önerő kell?

Ha a megvásárolni kívánt lakáson túl más kiegészítő fedezettel - például plusz ingatlannal - nem rendelkezel, mindenképp önerőre lesz szükséged.

Legalább 20% önerővel kell rendelkezni a törvényi előírások szerint, azonban a bankok a hitelminősítéstől függően általában ennél nagyobb mértékű saját erőt is megkövetelnek, minek köszönhetően - attól függően például, hogy hol található helyileg a lakás, és milyen a jövedelmi helyzetük az igénylőknek - akár 50%-ra is emelkedhet a szükséges önerő.

Milyen jövedelemre van szükség?

A legtöbb pénzintézet már a minimálbérrel is megelégszik, azonban fontos, hogy a jövedelem igazolt keresetnek minősüljön, nyolcórás munkaviszonyból származzon, illetve határozatlan idejű munkaszerződésből eredjen.

Amennyiben az igénylő határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezik, egyéb különleges szabályoknak is meg kell felelnie. A jövedelmek megerősítésére bevont adóstárstól akár a gyes, gyed, tgyás és a véglegesített rokkantnyugdíj is elfogadható.

A hitel felvétele előtt most könnyen felmérheted a lehetőségeket a Hitelnet.hu kalkulátorával, ahol be tudod állítani mekkora összegre lenne szükséged, és hogy milyen futamidővel tudod vállalni a törlesztést. A kalkulátor ezek alapján megkeresi neked a legjobb ajánlatokat. Így egyszerűen és gyorsan begyűjtheted a téged érdeklő információkat!

Minél magasabb jövedelmet tudsz igazolni, annál nagyobb összegű lakáshitelre lehetsz jogosult. Fontos azonban tudni, hogy a felvenni kívánt lakáshitel - kiegészítve az esetlegesen meglévő, más kölcsöneiddel, például személyi kölcsön, jelzáloghitellel - havi törlesztőrészlete nem lehet több, mint az adós és az adóstárs rendelkezésére álló, igazolható jövedelem 33-50%-a.

Szintén fontos tudni, hogy, ha egy korábbi hitel vagy bármilyen tartozás miatt adadaid szerepelnek a KHR - Központi Hitelinformációs Rendszer - negatív adóslistáján, hitelkérelmedet minden pénzintézet elutasítja. Az adatokat a rendszer a tartozás rendezését követően egy évig őrzi meg.

Lakástámogatások

Ha szeretnél többet tudni arról, milyen lakással kapcsolatos támogatási formák léteznek, nézd meg a videót!

Komoly segítséget jelenthetnek az állami támogatások

Ha új lakást szeretnél, vannak gyermekeid, illetve gyermekvállalást tervezel, a szocpolt, illetve a megelőlegező szocpolt is igénybe veheted, melynek összege két gyermek esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között mozog, három gyermek esetén 1,2 és 2 millió forintot is lehet igényelni, míg négy vagy több gyermek esetén akár 1,6-2,5 millió forintos támogatást is kaphatsz.

Használt lakás vásárlásához még nem vehető igénybe a 2012 januárjától újra igényelhető szocpol, a támogatást jelenleg csak új lakás vásárlásához és házépítéshez lehet kérelmezni. Ha többet szeretnél tudni a szocpol részleteiről, kattints ide, és olvasd el erről szóló cikkünket!

Akkor sem kell azonban elkeseredned, ha használt lakást szeretnél, ugyanis amellett, hogy megveheted piaci kamatozású lakáshitelből is, állami kamattámogatást is kaphatsz.

Államilag támogatott lakáshitel esetén a kamattámogatás a futamidő első öt évében vehető igénybe, jó hír továbbá, hogy egyedülállók, élettársak, házastársak egyaránt igényelhetik, akkor is, ha nincsen gyermekük. A felvehető támogatott hitel maximális összege 10 millió forint, az így megvásárolható ingatlan vételára pedig nem haladhatja meg a 20 millió forintot. Ha többet szeretnél tudni a kamattámogatásról, kattints ide!

Ezt is szeretjük