28 ezer forinttal is csökkenhetnek a havi költségeid

Elfogadták az adósmentést

Az új döntés lehetővé teszi, hogy a lakáshitel egy részét elengedjék.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy átlagos hitellel rendelkező devizaadósnak akár havi 28 ezer forinttal, mintegy 40 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlete a Parlament által november 5-én elfogadott adósmentő döntéssel a Bankmonitor.hu számításai szerint.

A döntés értelmében az árfolyamgát mindenki számára elérhető lesz, azoknak is, akiknek kilencven napon túli fizetési elmaradásuk van, továbbá tartalmaz egy olyan új elemet, mely az adósság részleges elengedéséhez vezethet nagyon sok esetben.

Ez utóbbi tényező nagyon komoly segítséget jelenthet a fizetési nehézséggel küzdők számára - írja a Bankmonitor.hu

Komoly segítség lehet a részleges hitelengedés

A Bankmonitor.hu feltételezése szerint a részleges hitelelengedés - amennyiben az adós fizetési képességét helyreállítja - nem lesz ellenére a bankoknak, így azok fel fogják ajánlani ezt a lehetőséget a fizetésképtelen ügyfelek jelentős részének.

Az állam bizonyos garanciát vállal azon hitelfelvevők tartozásainak egy részére, akiknek a bankok a tartozásukat részben elengedik. A tartozást úgy kell elengedni, hogy az adósság utána kevesebb legyen, mint a kölcsön fedezetéül szolgáló ingatlan értékének 95 százaléka.

Kiszámolták, mennyivel kell kevesebbet fizetni

A Bankmonitor.hu emlékeztet, hogy a forint gyengülése miatt a korábban felvett devizahitelekből adódó tartozás értéke jelenleg meghaladhatja mind a felvett összeget, mind a fedezetül szolgáló ingatlan értékét.

A lakásfenntartási támogatás is segíthet
Ha nem tudod fizetni a lakással kapcsolatos kiadásaidat, vagy csak nehezen, legyen szó akár a törlesztőrészletről, érdemes igényelned a támogatást. Kattints ide, és tudj meg róla többet!

Számításaik szerint egy átlagos devizahitelesnek, aki 2007-ben 6 millió forint svájci frank alapú hitelt vett fel, a jelenlegi tartozása 7,6 millió forint, az eredetileg 45 ezer forintos havi törlesztőrészlete pedig mára 72 ezer forintra emelkedett.

Ez utóbbi csökkenhet 44 ezer forintra - azaz 28 ezer forinttal - a részleges adósság-elengedés és a 180 forintos svájci frank árfolyamon történő fizetés lehetőségéből adódóan.

Ha bajban vagy, a Nemzeti Eszközkezelő is segítséget jelenthet. Kattints ide, és tudj meg többet! Ha további lehetőségeket is megismernél, melyekkel érdemes lehet élned, ha bedőlt a hiteled, kattints, és olvasd el erről szóló anyagunkat is!

Ezt is szeretjük