Elképesztően könnyű elesni tőle

Nem is hinnéd, mennyi buktatója van a szocpolnak

A szocpol sok szempontból előnyös, vannak azonban buktatói.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szociálpolitikai kedvezmény, vagyis az állami lakásépítési támogatás, illetve ahogy a köznyelv nevezi, a szocpol ideális azok számára, akik gyermeket vagy gyermekeket nevelnek, illetve tervezik, viszont nem rendelkeznek kellő összeggel ahhoz, hogy saját otthonban élhessenek.

A szocpol, mely 2012 januárja óta újra igényelhető, vissza nem térítendő támogatást jelent, melynek összege nem csekély, két gyermek esetén például 800 ezer és 1,3 millió forint között mozog, három gyermek esetén 1,2 és 2 millió forint között, míg négy vagy több gyermek esetén 1,6-2,5 millió forintos támogatást is igényelni lehet.

Ráadásul mindez megelőlegező formában is elérhető, vagyis akkor is megkaphatod, ha csak tervezitek a gyerekeket. Amellett azonban, hogy számos előnye van, hátulütőit is érdemes ismerni. Utóbbiakról kérdeztük Kasziba Erikát, az FHB Bank főosztályvezetőjét.

Kamatokkal együtt kell visszafizetni

Kasziba Erika szerint nemcsak arra szükséges figyelni, hogy a támogatás igénylésének feltételei teljesüljenek, de azt is fontos átgondolni, hogy az igénylő a későbbiekben is eleget tud-e tenni mindannak, amit a szerződésben lefektettek.

A szocpolt ugyanis számos esetben, ha nem teljesülnek a szükséges feltételek, részben vagy egészben vissza kell fizetni, ráadásul nem csupán a tőkét, de a kamatokkal megemelt összeget.

Szomorú részletek: a meddőség és a vetélés is adóssággal járhat

Kasziba Erika példaként említette a megelőlegező szocpolt, mely esetben egy gyermek vállalását négy, két gyermek vállalását pedig nyolc éven belül kell teljesíteni. Ha ez nem sikerül, a támogatást kamatokkal együtt kell visszafizetni, csupán néhány eset számít kivételnek.

Nem kell visszafizetni az összeget, ha a szülők valamelyike legalább 67%-os rokkant lesz, ha az egyik házastárs meghal, illetve, ha a gyermek a 24. hét után halva születik. Ha viszont ez előtt következik be a vetélés, sajnos számolni kell az adóssággal.

Támogatások, ha lakást szeretnél
Nemcsak a szocpol segíthet lakáshoz jutni, más támogatási formák is léteznek. Kattints ide, és ismerd meg ezeket!

Ha a párnak azért nem sikerül teljesíteni a gyermekvállalást, mert kizáró egészségügyi ok áll a háttérben, illetve maximális számú meddőségi kezelésen vettek részt, a kamatot és a költségeket nem, csak a tőkerészt kell visszafizetni.

További okok a visszafizetésre

Kasziba Erika felhívja a figyelmet, hogy nem csupán előbbi esetben kell visszafizetni a támogatást. Adósság keletkezhet az állam felé, ha az építkezés nem fejeződik be öt éven belül - lehet azonban egy év hosszabbítást kérni -, vagy például, ha az épület energetikai besorolása nem éri el legalább a B kategóriát.

Felújításra is kaphatsz támogatást
Bár a szocpol felújításra nem igényelhető, más támogatási formák igen. Kattints ide, és tudd meg, melyek ezek!

A visszafizetés lehetősége fennáll, ha tíz éven belül eladásra kerül az ingatlan, ha válás történik, valamelyik fél kiköltözik, ha az ingatlant lebontják - kivéve katasztrófahelyzet esetén -, vagy például nem az igénylők élnek benne, illetve nem a szerződésben foglalt céllal használják.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A feltételek teljesülését Kasziba Erika elmondása szerint az államkincstár és az adóhivatal utólag is ellenőrzi. Bizonyos esetekben hosszabbítást lehet kérni - például, ha a gyermekvállalási idő lejárt, viszont az anyuka már terhes -, emellett a visszafizetés szükségessége esetén részletfizetésre is van lehetőség.

Ezt is szeretjük