2 falu Magyarországon, ahol alig kell rezsit fizetni

Nézd meg, hogyan csinálják

Az ökofalvakban a rezsi szinte elenyésző összeget jelent.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az önfenntartó települések, ismertebb nevükön ökofalvak egy alternatív, környezetbarát megoldást kínálnak az életre.

Gyűrűfűn a házak egytől egyig természetbarát anyagokból készültek
Gyűrűfű környezete szinte édeni

A megújuló energiaforrásokra és a természetre épülő, olcsóbb életforma egyre elterjedtebb, hazánkban is egyre több ökofalvat létesítenek. Ismerkedj meg velük!

Gyűrűfű

Gyűrűfű volt az első magyar ökofalu. Az 1996-tól lakott baranyai településen ma már több mint 30-an élnek, azt az alapelvet követve, hogy az ökológiai lábnyomuk a lehető legkisebb legyen. Ennek jegyében az életfeltételeket a lehető legtermészetesebben és a legkevesebb energia felhasználásával próbálják meg biztosítani.

Az itt élők a vízgazdálkodás során a patak, a folyó és a talaj vizét is felhasználják, ahogyan az esővizet is összegyűjtik. Úgynevezett kétkörös vízrendszerrel dolgoznak, ami azt jelenti, hogy ivásra jobb minőségű vizet használnak, míg a hétköznapi teendők során - például mosogatásnál, fürdésnél vagy éppen öntözésnél - kevésbé jó minőségűt.

A szennyvíz elvezetését gyökérzónás tisztítóval oldják meg, ami nem igényel sem felügyeletet, sem áramot, élettartama hosszú, fenntartása pedig olcsó és egyszerű, hiszen csupán nád kell hozzá. Az egyetlen hátránya, hogy viszonylag nagy területre van szükség a működéséhez.

Így lehet függetlenedni a szolgáltatóktól
Egyre terjednek a világban az úgynevezett Earthship-házak, melyek célja a minél teljesebb autonómia kialakítása. Kattints ide, és nézd meg őket!

Ami az energiát illeti, az önfenntartó település a megújuló energiaforrásokat használja. Házaikat napkollektorral látják el, ez ugyanis környezetbarát, és házilag is előállítható, a biomasszát pedig, ami a tüzeléshez kell, a környező erdők által biztosítják, szigorúan legális úton. Ezzel a módszerrel nemcsak a fűtést oldják meg, hanem a melegvíz-ellátást is.

Máriahalom

A Gerecse keleti oldalán fekvő Máriahalom szintén önellátó gondolkodásmódjáról híres. A közösséget Lakatos Géza közgazdász alapította meg 1999-ben, azzal a céllal, hogy természetre épülő életformát valósítson meg - így született meg a Biofalu.

Máriahalom egyik háza
A kertben minden megterem, amire szükség lehet

A településen a házakat napkollektorral szerelték fel, ez felel a melegvíz-ellátásért és a fűtésért, bár még kevés ahhoz, hogy a villamosenergia-ellátás is megfelelően működjön, ezért a településen saját villanyhálózatot építettek ki.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A napenergia optimális felhasználásához a házakat délre tájolták, így a téli időszak alacsonyan futó fénysugarait szintén fel tudják használni a szobák melegítéséhez. Gyűrűfűhöz hasonlóan a vízgazdálkodást talajvízből, fúrt kutakkal, illetve az esővíz begyűjtésével oldják meg, a szennyvízelvezetés pedig komposztálós módszerrel működik.

Így csökkentsd a fűtésszámládat!

Nem mindenkinek van lehetősége ökofaluban élni, apró trükkökkel ugyanakkor bárki lefaraghat a fűtésszámlájából. Nézd meg a videót!

A falu tervezésénél az önellátás szempontjai is mértékadóak voltak: a lakosok a Biofalu melletti 50 hektáros területen - lényegében helyben - elő tudják állítani a megélhetésükhöz szükséges mezőgazdasági terményeket.

Fotók: Gyűrűfű Facebook oldala, www.biofalu.hu.

Ezt is szeretjük