Több százezer forintos támogatás járhat a lakásra: lehet, hogy idén már te is megkaphatod

Júliustól jóval többen igényelhetik a szocpolt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2014. december 10-én az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin bejelentette, hogy 2015 júliusától egygyermekes családok is kaphatnak otthonteremtési kedvezményt - olyanok is, akik egy gyermeket vállalnak négy éven belül -, valamint az használt lakásra, sőt, bővítésre is igényelhető lesz.

A régi nevén szociálpolitikai kedvezménynek vagy szocpolnak is hívott Családi Otthonteremtési Kedvezmény, röviden CSOK kerete 2015-ben 4 milliárd forint, 2016-tól pedig 9-10 milliárd forint lesz, azonban a keret felfelé nyitott. A családok egy gyermek esetén 500 ezer, három gyermek esetén 3,25 millió forint vissza nem térítendő támogatást kérhetnek.

Szükséges volt kiegészíteni a korábbi támogatást

Az államtitkár bejelentése szerint a támogatással a kormány célja elősegíteni, hogy a vágyott, tervezett gyermekek megszülessenek Magyarországon, mivel azonban az otthonteremtés és a lakhatás komoly nehézséget jelent a fiataloknak, szükségét látták, hogy a korábbi lehetőségeket kibővítsék. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény alapelve az, hogy több gyermek után több támogatás jár, de figyelembe vesznek más szempontokat is, például az energiatakarékosabb ingatlanok után nagyobb támogatás jár majd.

Élettárs vagy házastárs?

A támogatást házaspárok és élettársi kapcsolatban élők egyaránt igénybe vehetik, a kettő közötti különbség az, hogy újabb gyermek vállalása esetén csak a házasságban élők, míg a meglévő gyermekek esetén az élettársak és a családok is kérhetik a támogatást.

Képeken 5 csodaszép társasház, ahová bármikor beköltöznénk: szerencsés, aki itt lakik!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mekkora összegekre lehet számítani?

Novák Katalin megemlített néhány konkrét összeget is, eszerint például egy 36 éves, gyermektelen pár egy 60 négyzetméteres, új lakás vásárlásához egy gyermek vállalása esetén 600, míg két gyermek vállalása esetén 800 ezer forint támogatást kérhet.

Egy 28 éves, egygyermekes házaspár használt, 55 négyzetméteres lakótelepi lakás vásárlásához egy gyermek esetén 500, két gyermek esetén 800 ezer forint támogatást kaphat. Támogatást élettársak is kérhetnek már meglévő gyermekek után, így például egy 29 éves, élettársi kapcsolatban élő pár 1,3 millió forintot kérhet, ha 70 négyzetméteres családi házukat 25 négyzetméteres tetőtérrel építik be.

Egy négygyermekes, 37 éves házaspár 155 négyzetméteres, alacsony energiafogyasztású, új családi házának építéséhez vagy használt ingatlan vásárlásához 3,25 millió forint támogatást igényelhet. A feltételeket és összegeket tartalmazó táblázatot ide kattintva érheted el.

Ezt is szeretjük